Naslovnica Izdvojeno Čović i Dodik o izborima u Mostaru: Ovo nije “savez protiv nečega”

Čović i Dodik o izborima u Mostaru: Ovo nije “savez protiv nečega”

285

Mostar — Lideri HDZ-a BiH i SNSD-a, Dragan Čović i Milorad Dodik razgovarali su u utorak u Središnjici HDZ-a u Mostaru o predstojećim lokalnim izborima u centru Hercegovine, koji će se održati 20. decembra.

Dodik je uz ostalo kazao kako je važno da se predstojeći izbori za Gradsko vijeće Mostara održe u fer i poštenim uslovima, te je pozvao mostarske Srbe da izađu na izbore i svoj glas daju listama koje okupljaju – kako je rekao – autentične srpske predstavnike.

“SNSD je sačinio, zajedno sa drugim političkim faktorima srpskog naroda, ovdje zajedničku listu i mi imamo ambiciju da budemo vidljivi u Gradskom vijeću Mostara”, izjavio je Dodik na press-konferenciji nakon susreta sa Čovićem iza zatvorenih vrata.

Dodik je takođe pozvao mostarske Srbe da izađu na izbore i da svoj glas daju listi “koja predstavlja i okuplja autentične predstavnike srpskog naroda”.

“Ovo im je prilika da glasaju i da imamo vidljive predstavnike u Gradskom vijeću, da na bazi toga s partnerima u Gradskom vijeću razgovaramo o participiranju i uključivanju u sistem odlučivanja u Gradu Mostaru”, istakao je Dodik.

On je uspješnom ocijenio saradnju SNSD-a i HDZ-a BiH i pritom negirao da se radi o “savezu protiv nečega”.

Čović na press-konferenciji nije krio želje HDZ-a BiH da ta stranka ponovo dobije mjesto gradonačelnika Mostara.

“Upoznao sam Dodika oko stvari na kojima mi radimo, kratko smo prošli rezultate lokalnih izbora te smo iskazali jedan svoj nivo zadovoljstva. Kratko sam ga upoznao o ambicijama HDZ-a BiH u Gradu Mostaru, što mislimo uraditi do izbora kako bi sve proteklo u najboljem redu i, naravno, o ambicijama HDZ-a da ima svog gradonačelnika”, rekao je Čović.

Na pitanje šta očekuje od današnje sjednice Vijeća za provedbu mira (PIC) u Sarajevu, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je kazao kako prvi put čuje da se održava ta sjednica, dok je čelnik HDZ-a ponovio kako je već odavno došlo vrijeme da se transformira Ured visokog predstavnika.

(StarMo)