Naslovnica Izdvojeno Čović: HDZ i SDA moraju odmah riješiti pitanje Uborka

Čović: HDZ i SDA moraju odmah riješiti pitanje Uborka

458

Mostar — Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak kako će pitanje Uborka biti jedna od tema razgovora sa delegacijom SDA, koji će se održati u srijedu u Mostaru.

Čović je kazao kako će prva tačka dnevnog reda razgovora sa SDA biti Mostar, zatim kriza vlasti, potom Izborni zakon BiH, a tu je i još tema, među kojima je i Uborak, što je Čović ocijenio kao jednu od “ključnih” tema tog sastanka.

“SDA i HDZ moraju to odmah riješiti, zajedno sa međunarodnom zajednicom”, rekao je Čović na press-konferenciji u toku zasjedanja Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u Mostaru.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o Aluminiju, Čović je kazao kako u ovom trenutku postoje “ozbiljna dva partnera”, aludirajući najprije na izraelskog investitora M.T. Abraham grupa, koja želi iznajmiti dio pogona ugašenog Aluminija, te pokrenuti fabriku kroz faze u naredne dvije godine.

“Pojavljuje se sad, na našu sreću, i neki drugi, koji razmišljaju da se može do kraja godine pokrenuti čitav Aluminij, bez uticaja države, bez bilo kakvih poticaja oko struje na tržišnim osnovama”, kazao je Čović, ne želeći otkriti o kojem se to drugom ulagaču radi.

On je tek kazao da su procjene tog novog investitora da se do septembra može imati kompletna proizvodnja pokrenuta.

Čović je uz ostalo podsjetio i da je ugašeni kombinat iza sebe ostavio oko 440 miliona maraka duga, dodajući kako “tih 440 miliona ne može nestati”. Čović je kazao kako su sada različiti pristupi ka tome kako riješiti te vjerovnike. “Zato nismo dozvolili da se ide u stečaj. da se otišlo u stečaj, danas bi to bilo sve raskopano, razdijeljeno i pokušalo izmiriti se možda deset posto ovog duga. Ovako, sačuvali smo sve, sačuvali svaku osobu, šta god ti ljudi mislili, koliko god im je teško; svako od njih je primao plaću do kraja ove godine ili kroz onu otpremninu, ili kroz plaću – jedna grupa četiri, pet plaća, druga grupa čak do kraja prvog mjeseca”, rekao je uz ostalo Čović.

Mediji inače nezvanično saznaju da je taj drugi potencijalni investitor u Aluminij švicarski Glencore.

Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović najavio je takođe na press-konferenciji za srijedu u Mostaru razgovore sa SDA o Izbornom zakonu BiH, te pitanju lokalnih izbora u Mostaru.

“Znači u srijedu ako se dogovorimo ili vidimo prepoznamo dogovor oko ‘paketa’, kad je u pitanju Izborni zakon, koji će riješiti pitanje konstitutivnosti, legitimnosti, što znači i Predsjedništva BiH i Doma naroda i naravno i Mostara, onda ima smisla još 15, 20, mjesec dana raditi”, rekao je Čović, dodajući kako su tražili do kraja marta od međunarodnih institucija da se ostavi vrijeme da se napravi neki dogovor.

“Ali ćemo procijeniti već u srijedu je li od tog ima nešto ili ne, imamo li ‘taktiku’ s druge strane, želju da nešto tobože dogovaramo, a da to stoji kao što je stajalo i do sad i onda ćemo kazati da je to kraj”, dodao je Čović.

On je ponovio da će izbori u Mostaru biti održani. “Ono što mi želimo da u parlamentarnoj proceduri taj izborni zakon bude promijenjen i da to rade institucije BiH. Time dajemo mogućnost da BiH pravi jedan evropski iskorak dalje. U suprotnom, bude li to donijela bilo koja institucija, koja nije zakonodavac, znači Parlamentarna skupština, vi ste poluprotektorat, protektorat, kako god hoćete i vi ste i dalje u problemu kad je u pitanju integracijski put BiH”, kazao je Čović.

(StarMo)