Naslovnica Politika Čović: Granica ne može odvojiti hrvatsko biće

Čović: Granica ne može odvojiti hrvatsko biće

73
Dragan Čović - HDZ BiH

Mostar — Najava ministra MUP-a i šefa Nacionalnog štaba civilne zaštite RH Davora Božinovića o otvaranju granice s Bosnom i Hercegovinom, odnosno ukidanju mjere samoizolacije za državljane BiH koji ulaze u RH, otklonili su sve teorije kako BiH ostaje tampon zona bez mogućnosti protoka ljudi prema RH, saopšteno je u ponedjeljak iz HDZ-a BiH.

Ministar Božinović istakao je kako od sutra (utorak) se ukidaju takve mjere.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović pozdravio je takvu odluku i brzu reakciju vlasti RH.

“Jasno je da Vlada RH na čelu s premijerom Plenkovićem mora djelovati i donositi konkretne odluke koje nekad ne budu dočekane blagonaklono i to je sasvim normalno. Međutim, čim su te mjere donesene, istakli smo kako nema potrebe za panikom.

Prisjetite se i poteza Vlade RH u situaciji kada su pojedine zemlje stavljale žilet žice zbog problema s migrantima, što je premijer Plenković u startu odbio jer nikakva granica prema svom narodu u drugoj državi ne dolazi u obzir.

Ista stvar je i sada. Nikakva granica ne može odvojiti hrvatsko biće i jedan narod u dvije domovine. Hvala premijeru Plenkoviću na brzoj reakciji i racionalnoj odluci. Bosna i Hercegovina je već dio Evrope i ovo je podvig evropske Bosne i Hercegovine”, istakao je Čović, saopštili su iz HDZ-a BiH.

(StarMo)