Naslovnica Mostar Čović: Graditi novi Aluminij – U najmu “pojedini prostori”

Čović: Graditi novi Aluminij – U najmu “pojedini prostori”

752
Dragan Čović

Mostar — U razgovoru za BH izdanje Večernjeg lista, lider HDZ BiH je ponovio kako “treba graditi novi Aluminij”.

Sporazum je predvidio da imamo u najmu pojedine prostore i sredstva u Aluminiju kako bi se prvo pokrenula Ljevaonica, pa potom moguće Anode i Elektroliza. To je jedan od pristupa kako dati šansu izgradnji novog, vrlo jasno orijentiranog i tržišno održivog procesa proizvodnje. Na taj način Aluminij bismo ponovno vratili u svjetske burzovne i tržišne okvire. Na tom konceptu imamo mogućnost graditi jedan potpuno novi koncept Aluminija – smatra Čović.

Ipak, Čović smatra kako Sporazum o ponovnom pokretanju Aluminija, “treba promatrati u kontekstu aktualne zdravstvene, ekonomske i političke situacije u čitavom svijetu”.

– Mijenjaju se tržišne vrijednosti, burzovne vrijednosti; cijena energenata značajno je pala u posljednjih mjesec dana, cijena aluminija također drastično opada, ali to će tržište regulirati vrlo skoro. Neminovno je da će ova pandemija kao odgovor dobiti jedan globalni gospodarski zastoj, odnosno recesiju, i na taj dio svi moramo biti spremni, kaže Čović.

On naglašava kako je “jedini cilj je da Mostar dobije snažan i općeprihvatljiv gospodarski projekt na kojem se može bazirati dobar dio razvoja ovog kraja”.

– Nastojali smo očuvati svaku obitelj, svakog pojedinca i s te strane nismo dopustili da Aluminij ide u stečaj – rekao je za Večernji.ba, Dragan Čović.

Vlada FBiH i ponuđač “Abraham grupa” postigli su nedavno sporazum koji predviđa ponovno pokretanje proizvodnje u mostarskom Aluminiju, iako je Vlada FBiH ranije njihovu ponudu odbila.

Nova, prihvaćena ponuda Abraham grupe je navodno “revidirana”.

(StarMo)