Naslovnica Mostar Čović-Dodik: U narednom periodu učestaliji sastanci

Čović-Dodik: U narednom periodu učestaliji sastanci

234

Mostar — U Domu HDZ-a BiH u Mostaru u utorak je održan sastanak predsjednika HDZ-a BiH i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine (PS) BiH Dragana Čovića i predsjednika SNSD-a i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, na kojem se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji te radu izvršne i zakonodavne vlasti na državnom nivou.

Jedna od tema sastanka bila je i nefunkcionalnost državnog nivoa oko ključnih pitanja, kao što je konačni strateški pristup i izrada plana rješavanja migrantske krize, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Kako je istaknuto, radi se prije svega o sigurnosnom pitanju koji već odavno ima ozbiljne konture po sigurnost stanovništva Bosne i Hercegovine i mora se hitno riješiti.

Također, vođen je razgovor na temu lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini i Gradu Mostaru te njihovog održavanja u uslovima pandemije, posebno osiguranja tehničkih uslova.

Čović je ponovio stav da nema nikakvog pravnog ni zakonskog uporišta niti racionalnog objašnjena za odvajanje lokalnih izbora u Mostaru, ali da konačno održavanje izbora u gradu na Neretvi, pa čak i u ovakvim uslovima, treba biti motiv da se stvari i na višim nivoima pokrenu iz statičnog stanja, prije svega u kontekstu predstojećih razgovora o izmjenama Izbornog zakona.

Čović i Dodik najavili su da u narednom periodu slijede učestaliji sastanci uz šire stranačke delegacije, kao i trilateralni sastanci s predstavnicima bošnjačkog naroda, stoji u saopštenju.

(StarMo)