Naslovnica BiH Čović: Dodik i ja pričamo kako napraviti funkcionalniju BiH

Čović: Dodik i ja pričamo kako napraviti funkcionalniju BiH

206
Čović i Dodik

Mostar — Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik “sa pravom ukazuje na puno stvari koje ne funkcionišu u podijeljenom društvu, odnosno BiH, i da dugo godina pričaju o tome kako napraviti funkcionalniju BiH u kojoj će se tri naroda osjećati svoji na svojem u svakom dijelu zemlje”.

Čović je to rekao novinarima u Mostaru komentarišući Dodikovu izjavu da se Hrvati spremaju da za dvije godine bojkotuju opšte izbore u BiH i da je treći entitet moguć kada bi ga Hrvati tražili.

– Što se tiče izbora 2022. godine, mi stvaramo sve preduslove da u prvih šest mjeseci naredne godine u parlamentu završimo izmjene izbornog zakonodavstva, koje će apsolutno osigurati i legitimno predstavljanje tri konstituvna naroda, tako da ne vidim nijedan razlog da danas, dvije godine do opštih izbora, razmišljamo o tome – rekao je Čović.

On ističe da Dodik “ima ogromno iskustvo i da predviđa moguću situaciju da treći narod neće prihvatiti ove promjene”.

Čović je izrazio uvjerenje da će “doći do izmjena Izbornog zakona i da će izbori 2022. godine biti normalno organizovani, te da će Hrvati moći da biraju svoje legitimne predstavnike na svim nivoima vlasti, kao i da će Centralna izborna komisija BiH biti izabrana u skladu sa zakonom”.

(StarMo)