Naslovnica Politika Čolpa: Bez novog zaduživanja dok se ne formira Vlada FBIH

Čolpa: Bez novog zaduživanja dok se ne formira Vlada FBIH

320

Sarajevo — Novo prihvatanje zaduženja u iznosu od 153.750.000 eura i planirana zaduženja u prijedlogu Budžeta za 2021. godinu demantuju sve bajke o ekonomskoj stabilnosti i napretku Federacije BiH, poručuje u saopćenju za javnost zastupnik u Predstavničkom domu FBIH Nihad Čolpa.

“Ako za nekoga kažemo da napreduje, logično je da taj neko smanjuje dug, što nije slučaj sa FBiH, koja nastavlja sa svojom politikom zaduživanja. U javnost se iznosi veoma malo informacije o namjeni kredita, kao i visini kamatnih stopa, ne znamo da li su krediti povoljni ili nisu, bitno je da se popune budžetske rupe i zadovolji klijentela vladajuće većine i njihovih satelita, a dugove će vraćati neko drugi”, dodaje Čolpa, prenosi Patria.

Ističe da najdugovječnija Vlada FBiH u tehničkom mandatu “nema kapaciteta ni legitimiteta da napravi radikalne ekonomske reforme koje su neophodne kako prebrodili najveću krizu nakon devedesetih godina”.

“Nama je potrebna odgovorna politika u vidu spriječavanja novog zaduženja, dok se na bazi jasnog plana ekonomskog oporavka i preciznog utroška zaduženih sredstava ne formira nova Vlada FBiH. Zastupnici u Parlamentu FBiH sutra imaju priliku stopirati novo zaduženje tehničke vlade. Nadam se da će postupiti odgovorno”, zaključio je Čolpa.

(StarMo)