Naslovnica Politika Čolaku za stanje u BiH kriva i “međunarodna zajednica”

Čolaku za stanje u BiH kriva i “međunarodna zajednica”

81

Sarajevo — Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak (HDZ) izjavio je da će njegova stranka u parlamentarnu proceduru “dostaviti prijedlog za novo institucionalno i teritorijalno reorganizovanje BiH”.

“Pa ne znam kad će to biti i kako će biti, ali u svakom slučaju da će se ta tema aktuelizirati, to je nedvojbeno. Čak i kada ne bi bilo ovakve trusne političke situacije u BiH, mislim da moramo ozbiljno razgovarati jer previše dugo vremena je prošlo od Dejtona do danas, a mi stagniramo i ne idemo naprijed. Susjedi koji su bili iza nas, na našu žalost, a na njihovu sreću, su napravili daleko više. Treba raditi na tome da bi se dobio funkcionalniji okvir koji bi bio prihvatljiv za sva tri naroda u BiH i građanima BiH koji bi BiH učinio funkcionalnijom državom, koja bi se približila evropskim standardima”, rekao je Čolak.

Čolak je za trenutnu političku situaciju u BiH okrivio i međunarodnu zajednicu, kao i domaće političare te smatra da bi “možda bila potrebna i nova međunarodna arbitraža”.

“Neki potezi međunarodne zajednice su doprinijeli da se danas nalazimo gdje jesmo, ali ne amnestiram ni domaće lidere političkih stranaka. Naprosto došlo je vrijeme da se jednostavno kaže kakvu BiH želimo. Nisam siguran da su do sada svi akteri u državi bili opredijeljeni zaista za izgradnju BiH na temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma”, mišljenja je Čolak.

(StarMo)