Naslovnica Politika Čolak: U Izbornom zakonu treba promijeniti dosta toga

Čolak: U Izbornom zakonu treba promijeniti dosta toga

93

Sarajevo — Zamjenik predsjedavajuće Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) izjavio je nakon konstituirajuće sjednice da su se opredjelili za izmjenu izbornog zakona, ali da to ne znači da u jednom dijelu neće biti potrebno napraviti neke manje izmjene i Ustava.

“Ukoliko ova komisija bude cijenila da je neophodno pozvati, ne samo nekoga iz Centralne izborne komisije, nego nekoga iz nevladinog sektora, akademske zajednice, onda će takvu odluku donijeti Interresorna radna grupa”, kazao je Čolak, upitan o tome da li bi trebalo u rad uključiti i Centralnu izbornu komisiju BiH.

Prema njegovim riječima, u Izbornom zakonu BiH bi trebalo promijeniti dosta toga.

“Imamo praktično tri grupe pitanja o kojima bi se trebalo izjasniti. Prije svega oko provedbe, odnosno implementacije Odluke Ustavnog suda u predmetu ‘Ljubić’, ali ne samo te. Po mom dubokom uvjerenju niti odluka 5/98 nije provedena, odluka o konstitutivnosti. Zatim, tu su presude Evropskog suda za ljudska prava”, naveo je Čolak, prenose bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu.

Dodao je da treba napraviti određene izmjene u Izbornom zakonu, odnosno izbornom zakonodavstvu, kako bi kompletan izborni proces bio transparentniji, kako bi bio vjerodostojniji i kako ne bismo imali ovih problema koje do sada imamo.

Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH konstituirana je danas u Sarajevu.

Za predsjedavajuću Interresorne radne grupe izabrana je Alma Čolo (SDA), za prvog zamjenika predsjedavajuće Bariša Čolak (HDZ BiH), a za drugog zamjenika predsjedavajuće Sredoje Nović (SNSD).

U Interresornu radnu grupu, koju je formirala Parlamentarna skupština BiH, imenovan je po jedan predstavnik svakog kluba poslanika u Predstavničkom domu, po jedan predstavnik svakog kluba naroda u Domu naroda, te tri predstavnika Vijeća ministara BiH.

Predviđeno je da će u toku procesa Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, po potrebi, konsultirati stručnjake iz nevladinog sektora, Centralne izborne komisije BiH, akademske zajednice i druge.

(StarMo)