Naslovnica Politika Čolak: Intenzivno se razgovara o vlasti u FBiH

Čolak: Intenzivno se razgovara o vlasti u FBiH

520

Sarajevo — Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) izjavio je novinarima u Sarajevu da se, kada je u pitanju formiranje vlasti na nivou Federacije BiH, vrlo intenzivno razgovara i radi.

Po njegovim riječima, prije svega se radi „o jednom preslagivanju ili reformi samih ministarstava unutar Federacije BiH“.

“Mi smo Ustavom ograničeni na određen broj ministarstava, ali znate da je i Ustavni sud u prošlosti imao itekako posla sa barem dva ministarstva, a ima i vrlo opravdanih zahtjeva da se uvedu neka nova ministarstva”, naveo je Čolak.

Dodao je da se ovih dana vode intenzivni razgovori u tom kontekstu da se postigne konsenzus o tome koja će ministarstva djelovati ubuduće, „kao jedno prethodno pitanje koje će se onda skupa riješiti i sa uspostavom vlasti“.

“Mislim da je to moguće u narednih par mjeseci, opet ako postoji politička volja. A čini mi se da su federalni partneri, barem ovi koji sada participiraju u vlasti ili barem dva koja su možda i najzastupljenija sada a bit će, siguran sam, i u ubudućoj Federalnoj vladi, na dobrom putu da to pitanje riješe”, kazao je Čolak, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)