Naslovnica Život CNN: Kina krila podatke o broju zaraženih i umrlih

CNN: Kina krila podatke o broju zaraženih i umrlih

212
foto: agencije

Atlanta — Kina je prikazivala manji broj slučajeva korone od stvarnog, na početku razvoja epidemije. Američki CNN je objavio ekskluzivne dokumente za koji pokazuju značajne propuste Kine na početku epidemije koronavirusa.

Dokumenti koji je objavio anonimni uzbunjivač pokazuju da je Kina prikazivala manje zaraženih i da nije javnost obavijestila o vrhuncu sezone gripe u Hubeiju u decembru prošle godine, što se poklapa s vremenom za koje se sumnja da su se zapravo u Kini pojavili prvi slučajevi koronavirusa.

“Ovaj nedostatak transparentnosti na neki je način doprinio krizi”, rekao je viši naučni saradnik za globalno zdravstvo Janžong Huang, prenosi N1.

CNN je vjerodostojnost dokumenta, dobijenog iz baze u Wuhanu, verifikovao sa više stručnjaka.

Dokumenta sadrže neka ključna otkrića iz Wuhana. Prvo da neke žrtve nisu bile registrovane. Najgori dan po izvještaju je 17. februar, kada je bilo 196 umrlih, a u objavljenim dokumentima samo 93. U javnim dokumentima, Kina je samo u jednom danu broj zaraženih umanjila za blizu 6.000, prijavljujući zvanično 2.500 oboljelih, navodeći druge oboljele i pored jasnih kliničkih simptoma kao sumnjive.

“Da je Kina bila transparentnija i agresivnija u borbi i da je nudila jasne odgovore, to bi uticalo na brzinu širenja virusa u Wuhanu, Kini i možda cijelom svijetu”, smatra profesor sa Univerziteta u Čikagu Dali Jang.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)