Naslovnica Život CNN: Izraelske trupe još nisu ušle u Gazu

CNN: Izraelske trupe još nisu ušle u Gazu

276
Screenshot: BBC

Atlanta/Gaza — Gaza se u petak ujutro našla pod jakom artiljerijskom vatrom uz izvještaje, koji su poslije demantovani, da je izraelska vojska pokrenula mogući kopnenu invaziju na Pojas Gaze, javio je CNN.

Izraelska vojska je na Twitteru saopštila da Izraelske odbrambene snage (IDF), zračne i kopnene trupe, “trenutno napadaju u Pojasu Gaze”, što se poklopilo sa početkom novog kruga artiljerijskih i zračnih udara, što je mnoge medije navelo da izvjeste kako je u toku kopneni sukob, o kojem se u četvrtak mnogo raspravljalo u izraelskim medijima.

Sat kasnije stiglo je objašnjenje. “Trenutno nema kompnenih trupa IDF-a unutar Pojasa Gaze”, rekao je portparol izraelske vojske Jonathan Conricus u petak rano ujutro po lokalnom vremenu, javlja CNN.

CNN-ov producent u Gazi izvjestio je o jakoj nadolazećoj artiljerisjoj vatri od strane izraelskih snaga, kao i o desetinama zračnih napada.

Zvaničnici UN-a u Gazi kazali su da su desetine ljudi pobjegle iz svojih kuća na sjeveru i istoku te enklave kako bi se sklonili u školama, koje pripadaju UN-ovim agencijama za pomoć palestinskim izbjeglicama. Te škole su označena skloništa.

Samo nekoliko kilometara dalje, stanovništvo izraelskog grada Ashkelona bježalo je ponovo u skloništa, dok su sirene upozoravale na nove valove raketa iz Gaze.

(StarMo)