Naslovnica Politika Clinton poručila Bidenu: Ni u kom slučaju…

Clinton poručila Bidenu: Ni u kom slučaju…

250
foto: agencije - ilustracija

Washington — Hillary Clinton savjetovala je demokratskom predsjedničkom kandidatu Joeu Bidenu da ni u kojem slučaju ne prizna poraz u izbornoj noći jer smatra da bi se objava konačnih rezultata mogla odužiti zbog glasanja poštom.

Demokratkinju Hillary Clinton je na predsjedničkim izborima 2016. porazio Donald Trump, republikanac koji uoči ovogodišnjih izbora zaostaje u nacionalnim anketama za Bidenom.

Clinton je priznala poraz u izbornoj noći 2016., ali kaže da bi pobjednik ovogodišnjih izbora mogao biti poznat nešto kasnije u novembru zbog glasanja poštom u pandemiji koronavirusa.

Kaže da bi rezultati u izbornoj noći mogli ukazivati na malu prednost Trumpa. U tom slučaju “Biden ne bi trebao popustiti ni pod kojim okolnostima jer mislim da će se to razvući”, rekla je Clinton, prenijeli su hrvatski mediji.

Bivša američka državna sekretarka rekla je to u intervjuu za emisiju “The Circus” televizijske mreže Showtime, čiji je isječak objavljen u utorak.

Bidenov glasnogovornik kampanje odbio je to komentirati.

Očekuje se da će polovina američkih birača glasati poštom ove godine, što je više nego dvostruko više nego 2016., a nemaju sve savezne države i lokalni zvaničnici jednake kapacitete za prebrojavanje glasova poštom.

Također neke države poput Ohija i Sjeverne Karoline dozvoljavaju prebrojavanje glasačkih listića koji pristignu i nekoliko dana nakon zatvaranja birališta.

“Vjerujem da će (Biden) pobijediti ako ne posustanemo i ako budemo fokusirani i neumoljivi kao druga strana”, rekla je Clinton.

Trump je bez ikakvih dokaza kritizirao glasanje poštom kao prevaru, iako je zatražio vlastiti listić za slanje poštom na ovogodišnjim izborima.

Američki predsjednik, koji će u četvrtak zvanično prihvatiti stranačku nominaciju, također smatra da bi glasanje poštom moglo usporiti prebrojavanje glasova.

(StarMo)