Naslovnica Život Član “haške šestorke” traži puštanje na slobodu

Član “haške šestorke” traži puštanje na slobodu

347

Sarajevo — Osuđeni ratni zločinac Bruno Stojić u utorak je podnio zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu nakon odslužene 2/3 kazne. On u Austriji izdržava kaznu od 20 godina zatvora, javlja N1.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) izdao je 2004. optužnicu za šest čelnika tzv. HRHB – protiv Jadranka Prlića, Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

Stojić je 2017. godine osuđen na 20 godina zatvora za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu. Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

Podsjećamo, ostali članovi “haške šestorke” – Valentin Ćorić pušten je na slobodu 2019. godine, a Berislav Pušić još 2018. Jadranko Prić je u zatvoru u Velikojj Britaniji gdje služi kaznu od 25 godina zatvora.

Milivoj Petković je i dalje u pritvorskoj jedinici u Haagu gdje čeka transfer na izdržavanje kazne.

(StarMo)