Naslovnica Sport City će ipak igrati Ligu šampiona

City će ipak igrati Ligu šampiona

112

Lausanne — UEFA je prije pet mjeseci izbacila Manchester City iz Evrope na dvije godine i kaznila ga s 30 miliona eura zbog kršenja finansijskog fair-playa, a sada je Međunarodni sud za sportsku arbitražu promijenio odluku i presudio u Cityjevu korist nakon žalbe.

To znači da će City sljedeće sezone ipak igrati u Ligi prvaka. Novčana kazna smanjena je s 30 miliona eura na 10 miliona eura.

“Većina navodnih kršenja pravila za koje je City optužen nije utvrđena ili je zastarjela. Optužbe u vezi ometanja istrage su tu manje bitne i smatramo da nije prikladno zbog toga zabraniti učešće klubu u Uefinim takmičenjima. Smatramo da je prikladno smanjiti početnu kaznu Uefe za dvije trećine, tj. na 10 miliona eura”, objavio je Sportski arbitražni sud, prenosi Index.hr.

Uefa je ranije optužila City da je zaobilazio pravila kada je u pitanju poslovanje sa sponzorima povezanim s vlasnicima kluba.

Football Leaks je u saradnji s njemačkim Spiegelom objavio dokumente prema kojima se može zaključiti da je City pokušao zaobići neka Uefina pravila te da je dobivao finansijske injekcije od investitorske kompanije iza koje stoje Ujedinjeni Arapski Emirati.

Novac je upumpavan kroz sponzorske ugovore s kompanijama kao što je Etihad, glavni sponzor kluba. Uefino sudsko vijeće je također utvrdilo da, uz to što je kršio propise od 2012. do 2016. godine, Manchester City nije ni sarađivao u istrazi ovog slučaja.

(StarMo)