Naslovnica Mostar “Cilj je u građanima probuditi želju…”

“Cilj je u građanima probuditi želju…”

640

Mostar — U petak, 24. januara 2020 godine, u Mostaru je u prostorijama Američkog kutka obilježen zvaničan početak novog, velikog ekološkog projekta kojeg provodi UG “Ruke” u saradnji sa Ambasadom Sjedninjenih Američkih Država u BiH.

Na ovom događaju bili su prisutni ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Eric Nelson i Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović, iskoristiviši ovu priliku da pozovu što veći broj građana Bosne i Hercegovine da uzmu svoje učešće u ekološkom izazovu, saopštili su organizatori.

Volonteri UG ”Ruke”, poznatiji javnosti kroz višegodišnji projekat Let’s Do It, obavili su tematske radionice kompostiranja, preventivne selekcije otpada i konstruisanja zelenog zida, sve u cilju poticanja ideja sa kojima se prisutni mogu prijaviti i na sam izazov. U isto vrijeme radionice su održane ili će biti održane u narednim danima i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, i to Banja Luci, Bihaću, Bijeljini, Tuzli, Doboju, Brčkom, Zenici, Sarajevu i Trebinju.

Eko izazov “Učini svoju zemlju još ljepšom” zamišljen je na način da građani BiH odaberu jednu javnu površinu ili obalu rijeke od 500m² (cca 23mx23m), urede je, uljepšaju, naprave korisnom za ostale sugrađane i nastave održavati narednih godinu dana. Cilj ovog projekta je da u građanima probudi želju za aktivnom participacijom u zaštiti njihove životne sredine, i da im ponudi rješenje ekoloških problema kojeg i oni sami mogu biti dio. Za najkorisnije i najoriginalnije ideje planirane su novčane nagrade.

“Više informacija o samom načinu prijave u jednoj od tri moguće kategorije – Pojedinci, Škole, Poslovne kompanije i NVO, zainteresovani mogu pronaći na FB grupi ‘Izazov387’, gdje će svi detalji biti dostupni i transparentni, ili upitom na e-mail adresu izazov387@gmail.com. Nadamo se da će građani prepoznati potencijal ovog projekta, i okušati se u Eko izazovu sa svojim kreativnim idejama”, izjavila je Nejra Šehić, PR projekta.

Ambasador Nelson iskazao je želju da se u ovom izazovu, upravo zbog 25-e godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, priključi barem 25 000 građana BiH sa željom da budu dio promjene, te stavio poseban fokus na mlađe generacije zbog toga što su oni budući lideri koji već sada mogu pozitivno utjecati na svoju okolinu.

(StarMo)