Naslovnica Politika “Cilj je funkcionalna BiH”

“Cilj je funkcionalna BiH”

285
foto: RSE/ilustracija

Sarajevo — Stanje u našoj zemlji, evropski put, kao i predstojeće reforme u ispunjavanju 14 ključnih preporuka Evropske komisije, bit će teme današnjeg sastanka bivšeg i sadašnjeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Stvarni cilj je da Bosna i Hercegovina konačno postane funkcionalna država u interesu svih građana sa aktivnom ulogom Savezne Republike Njemačke, poručuju sagovornici Federalne televizije.

Iako je završio svoj mandat u Bosni i Hercegovini, Valentin Inzko i dalje prisustvuje sastancima koji su vezani za trenutnu političku situaciju u našoj zemlji. Tako će već danas sa svojim nasljednikom za isti sto s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Bolje upućeni tvrde da tajming i sastav nije slučajnost.

“Valentin Inzko kao doskorašnji visoki predstavnik odlično poznaje situaciju u BiH i on je pisao i odlične izvještaje Vijeću sigurnosti, gdje je detektirao situaciju u BiH, a njen izabranik za poziciju visokog predstavnika Christian Schmidt je čovjek koji bi trebao da realizira sve te namjere koje ima Njemačka”, kaže Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, prenosi federalna.ba.

Ono što je evidentno je da se novi visoki predstavnik nalazi u nezavidnom položaju što se tiče realizacije njegove politike, kao i djelovanja u Bosni i Hercegovini. Ovaj sastanak upravo diktira dalju politiku međunarodne zajednice prema BiH. Diktira Evropa, a najjača sila u Evropi je Njemačka. Vrlo bitno je da jedna političarka kao što je Angela Merkel pokazuje interes za Bosnu i Hercegovinu, smatra profesor Neven Anđelić.


“Ovaj sastanak dokazuje tu promjenu u pristupu međunarodne zajednice i stoga prethodna iskustva tokom svog perioda Inzko je već to prenio svom nasljedniku. I neke direktive će doći koliki stepen podrške može se očekivati, jer to je ono što je nedostajalo Inzku tokom njegovog mandata”, dodaje Anđelić.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)