Naslovnica Izdvojeno “Cilj je da BiH što prije postane stabilna država”

“Cilj je da BiH što prije postane stabilna država”

551
foto: Mostarski.ba

Mostar — Javna tribina “Mostar i Bosna i Hercegovina, kako zajedno u bolje sutra” upriličena je večeras u Centru za kulturu grada Mostara, u okviru obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, a u organizaciji Kongresa Bošnjaka svijeta.

Na tribini su govorili, akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić, doc.dr. Haris Omerika, te Azem Dervišević predsjednik Kongresa Bošnjaka svijeta. Moderator je bio Sanel Kajan, javlja portal Mostarski.ba.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Suad Kurtćehajić, rekao je kako vjeruje da bi se nakon nedavne presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Irme Baralije, u Mostaru sljedeće godine mogli organizirati lokalni izbori.

“Evropski sud za ljudska prava ovoga puta dao je mogućnost Ustavnom sudu BiH da nametne rješenje za Mostar ako domaće vlasti u roku od šest mjeseci ne postupe u skladu s odlukom, što nije bio slučaj u nekim ranijim presudama, poput one u predmetu Sejdić-Finci. Ja se nadam da će to omogućiti da Mostar konačno, nakon sedam godina, dobije novu gradsku vlast i da se okonča ova trenutna, bespravna vlast”, kazao je profesor Kurtćehajić na večerašnjoj tribini.

Govoreći o 25. novembru, Danu državnosti BiH, Kurtćehajić je kazao kako je na taj dan 1943. godine obnovljena državnost Bosne i Hercegovine.

“Narodi Bosne tada su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a koja govori da narodi BiH izražavaju svoju volju da BiH, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, već i srpska, i hrvatska, i muslimanska, bude slobodna i zbratimljena BiH u kojoj će se ostvariti puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Hrvata i Muslimana. To znači da ni jedan narod nema ekskluzivitet ni na jednom dijelu BiH, a svaki narod ima vlasništvo na svakom dijelu BiH”, istaknuo je Kurtćehajić.

Dodao je kako su to bili temelji na kojima je BiH dalje izgrađivala svoju državnost u SFRJ, a zatim i nezavisnost, te međunarodno priznanje 1992. godine.

Komentirajući činjenicu da se Dan državnosti BiH ne slavi u Republici Srpskoj, profesor Kurtćehajić ustvrdio je kako srpski političari nisu u pravu jer ne postoji nikakva kolizija u obilježavanju 25. novembra i dejtonskog ustava.

“Ustav BiH ima dva aneksa, a u jednom od njih se navodi “kontinuitet propisa” u kojem stoji da svi zakoni i drugi akti koji su doneseni prije Ustava, a koji nisu u suprotnosti s njegovim sadržajem, ostaju na snazi sve dok se ne promjene od nadležnog organa. S obzirom da je Zakon o državnosti BiH donio Parlament Republike BiH 1995. godine, on je u potpunosti legalan i legitiman, i nije u suprotnosti s današnjim ustavom”, kazao je.

Predsjednik Kongresa Bošnjaka svijeta Azem Dervišević, govoreći o aktivnostima i ciljevima te nevladine organizacije, istaknuo je kako je osnovni cilj pomoći da BiH u što kraćem periodu postane stabilna država.

“BiH nije nacionalna država niti mi to želimo. Bošnjaci pored BiH žive i u drugim državama bivše Jugoslavije, kao i svuda po svijetu. Mi imamo potrebu organizirati se i povezivati se s domovinom. Tragedija koja nas je zadesila i uzrokovala da nas ima svugdje po svijetu sada predstavlja veliku šansu. Naši ljudi su se u proteklih dvadeset godina školovali, obrazovali i stekli određeni kapital u zemljama širom svijeta, i sada se žele aktivnije uključiti u društveni, politički, ekonomski, kulturni i svaki drugi segment života bh. društva”, poručio je Dervišević.

(StarMo)