Naslovnica Region Cikotić se sreo sa Vulinom: Potpisano nekoliko sporazuma BiH i Srbije

Cikotić se sreo sa Vulinom: Potpisano nekoliko sporazuma BiH i Srbije

93
Selmo Cikotić

Zvornik — Današnji sastanak pokazao je ozbiljnost, odgovornost, s jedne i druge strane, značit će jedan novi iskorak u smislu sigurnosne saradnje između BiH i Republike Srbije, rekao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić.

Cikotić se u Zvorniku sastao s ministrom unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandrom Vulinom.

Potpisano je i nekoliko sporazuma između dvije zemlje o pograničnom saobraćaju, graničnim prelazima i zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima te Aneks Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima za zajedničku lokaciju na graničnom prelazu Bratunac (novi most) – Ljubovija (novi most).

Cikotić je na konferenciji za medije govorio je o sastanku kojem su prisustvovale delegacije dvije zemlje te njegovom značaju u sferi sigurnosti.

”Mislim da smo danas postigli jednu vrstu očekivanog razumijevanja na bazi već postojeće dobre saradnje između dva ministarstva, između velikog broja agencija koje sarađuju, kao što uostalom i jeste trend u saradnji između BiH i Republike Srbije uopšte”, rekao je Cikotić.

Naveo je kako je danas razgovarano vrlo otvoreno i konkretno.

”Dotakli smo se i ilegalnih migracija, koje su jedna ozbiljna sigurnosna prijetnja i za Republiku Srbiju i za BiH. Otvorili smo i mogućnosti proširivanja saradnje tamo gdje postoji obostrani interes i u tom pogledu cijenim da je ovaj današnji sastanak veoma konstruktivan. Pokazao je jednu ozbiljnost, odgovornost, s jedne i druge strane, i mislim da će značiti jedan novi iskorak u smislu sigurnosne saradnje između BiH i Republike Srbije,” rekao je Cikotić.

Odgovarao je i na pitanja medija u vezi napada na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici 2015. godine.

”Ne ulazeći u sve špekulacije koje su vezane za taj slučaj, ja sam prepustio prostor direktoru Agencije za istrage i zaštitu koja od učesnika sastanka jedina ima neku konkretnu ulogu u toj istrazi i on je upoznao i ministra i njegove saradnike da je slučaj aktivan. Vodi ga Tužilaštvo BiH, sarađuju agencije koje su za to nadležne i u tom pogledu i za ovu priliku toliko”, rekao je Cikotić.

Ministar sigurnosti BiH rekao je i kako jedan oda aspekata danas postignutog određenog suglasja je činjenica da “slično gledaju na mnoge izazove”.

 

(StarMo)