Naslovnica BiH Cikotić se izjasnio da nije kriv…

Cikotić se izjasnio da nije kriv…

158

Sarajevo — Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić pred Sudom BiH danas se izjasnio da nije kriv po optužnici Tužilaštva BiH da je za vrijeme mandata na poziciji ministra odbrane oštetio budžet BiH za oko 9,7 miliona KM i pribavio imovinsku korist drugima u višemilionskom iznosu.

On je svoje izjašnjenje dao u prisustvu svog advokata Fahrudina Ibrišimovića.

Prema navodima Tužilaštva BiH, Cikotić se tereti da je od 2009. do 2011. godine, obavljajući funkciju ministra odbrane, zloupotrijebio službeni položaj tako što je nezakonito pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana, izvoza i prodaje viškova zastarjelog naoružanja, municije i vojne opreme.

“U optužnici se navodi da je optuženi potpuno nezakonito i mimo zakonske procedure, bez obavještavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, izvršio izmjene ugovora, nakon čega je firma Scout iz Zagreba, umjesto zastarjelog oružja i municije, koje je bilo predviđeno za otpis i prodaju da bi se smanjili troškovi čuvanja i skladištenja, izmjenama ugovora izvozio oružje i municija višeg kvaliteta i potražnje na tržištu i time oštetio budžet BiH za 9,7 miliona KM, kao i drugima pribavio materijalnu korist u višemilionskom iznosu”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 

(StarMo)