Naslovnica Politika Cikotić razgovarao sa komandantom EUFOR-a

Cikotić razgovarao sa komandantom EUFOR-a

264

Sarajevo — Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić primio je danas u Sarajevu komandanta EUFOR-a u BiH generalmajora Reinharda Trischaka sa kojim je razgovarao o aktuelnoj situaciji, sigurnosnim izazovima te budućoj saradnji.

Čestitajući ministru Cikotiću na imenovanju, komandant Trischak je naglasio važnost nastavka dosadašnje dobre i uspješne saradnje Ministarstva i sigurnosnih agencija sa EUFOR-om, prenosi Patria.

Jedna od zajedničkih aktivnosti je i vježba „Brzi odgovor“ koja će uskoro biti održana, u kojoj uz pripadnike EUFOR-a učestvuju i pripadnici policijskih agencija u BiH i provjeravaju spremnost na brz i koordinirani odgovor na različite sigurnosne prijetnje.

Tokom sastanka, razgovarano je i o trenutno navećim sigurnosnim i humanitarnim izazovima sa kojima se suočava BiH, a to su ilegalne migracije, sigurnost granica i povratak državljana BiH sa stranih ratišta. Također, razgovarano je i o predstojećim izborima u BiH i eventualnom utjecaju na ukupnu sigurnosnu situaciju.

Ministar Cikotić se zahvalio generalmajoru Trischaku na posjeti i izrazio nadu za nastavak uspješne saradnje sa vrlo značajnom međunarodnom institucijom u BiH, kao što je EUFOR.

(StarMo)