Naslovnica BiH Cikotić predložen za novog ministra sigurnosti BiH

Cikotić predložen za novog ministra sigurnosti BiH

182
Selmo Cikotić

Sarajevo — Kadrovska komisija Stranke demokratske akcije (SDA) donijela je odluku o kandidatu te stranke za novog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

To će, saznaje Faktor.ba, biti Selmo Cikotić, a taj će prijedlog tokom dana biti dostavljen predsjedavajućem Vijeća ministara BiH na dalje postupanje u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH. Cikotić je prihvatio kandidaturu.

Cikotić je u prošlosti obavljao dužnost ministra odbrane BiH i to u periodu od aprila 2007. do februara 2012. godine.

Završio je Vojnu gimnaziju “Bratstvo i jednistvo” u Beogradu, a zatim i Vojnu akademiju 1986. u Zadru. Magistrirao je odbranu i sigurnost na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, gdje je i doktorirao 2008. godine.

Svoju profesionalnu karijeru je započeo 1986. godine kao aktivno vojno lice u Školskom centru PVO u Zadru, gdje ostaje sve do početka rata u BiH, kada se vraća u našu zemlju kako bi se priključio odbrani. Do 1994. godine ostaje u BiH kao pripadnik Armije RBiH. Te godine postaje vojni ataše RBiH u Washingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama. Od 1997. do 1999. godine vrši funkciju načelnika Odjela za obuku u Zajedničkoj komandi Vojske FBiH. Do 2000. godine je obnašao dužnost šefa kabineta Zamjenika ministra odbrane FBiH, a zatim i zamjenika komadanta Prvog korpusa Vojske FBiH. Od 2001. do 2004. godine je i komadant Prvog korpusa, a u prošlom mandatu je bio savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Tokom karijere je bio i izvršni direktor kompanije OKI, dekan Američkog državnog fakulteta na Američkom univerzitetu u BiH, te direktor BIGMEV-a.

(StarMo)