Naslovnica BiH Cikotić: NATO najbolja organizacija koju moderna historija poznaje

Cikotić: NATO najbolja organizacija koju moderna historija poznaje

409
Selmo Cikotić

Sarajevo — Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Selmo Cikotić i general u penziji Fikret Muslimović, koji su autori knjige „NATO i sigurnost Evrope“, čiji je izdavač Asocijacija nezavisnih intelektualaca „Krug 99“, danas su o toj temi govorili kao uvodničari na sesiji „Kruga 99“.

Cikotić je prije početka sesije kazao novinarima da je ta knjiga nastala tokom prethodne dvije decenije analizom prisustva NATO-a i drugih aktera, međunarodnih i sigurnosnih odnosa i dešavanja na prostoru Balkana, Ukrajine, Gruzije i Sirije.

“Ono što iz ove knjige možemo zaključiti je činjenica da je, bez obzira na sva osporavanja i pohvale, iako nesavršen, NATO najbolja organizacija koju moderna historija poznaje, najuspješnija. Da je sve svoje aktivnosti i operacije, pogotovo kada govorimo o prostoru BiH, radio na jedan vrlo transparentan način, uključujući relevantne i bitne političke aktere tih procesa, za razliku od onih koji osporavaju napredak BiH prema NATO-u koji to rade bez mehanizma konsultacija, kompromisa i konsenzusa, vrlo često jednostrano i na štetu stabilnosti i mira” – kazao je Cikotić.

Cijenimo, dodao je on, da je ključna vrijednost koju NATO donosi transparentnost, mehanizam kompromisa i konsenzusa i jedan vrlo otvoren pristup koji proizvodi transparentan i za sve približno jednako prihvatljiva rješenja.

“Mislimo da je to ključna vrijednost koju NATO donosi na ove prostore” – naveo je Cikotić.

(StarMo)