Naslovnica BiH CIK: Nije predviđeno dovoljno novca za izbore

CIK: Nije predviđeno dovoljno novca za izbore

177

Sarajevo — Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopćila je kako u nacrtu državnog budžeta za 2022. godinu nije predviđeno dovoljno novca za održavanje općih izbora raspisanih za 2. oktobra.

Izborna komisija (CIK) je zatražila 15,65 miliona maraka (oko osam miliona eura), a u nacrtu budžeta za ovu godinu koji je upućen Vijeću ministara BiH, tvrde iz Komisije, namijenjeno je 13 miliona maraka (oko 6,65 miliona eura).

“U odnosu na potrebna sredstva, nacrt budžeta za CIK BiH je niži za oko 2,8 miliona maraka (oko 1,43 miliona eura)”, saopćeno je iz ove institucije, prenio je Radio Slobodna Evropa.

BiH još nema budžet ni za prošlu, 2021. godinu kao ni za tekuću 2022. Institucije BiH se financiraju na osnovu odluka o privremenom financiranju.

CIK BiH je od Vijeća ministara BiH tražio da donese odluku o odobravanju novca za provođenje izbora iz akumuliranih sredstava iz prethodnih godina.

Tu odluku su ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH – ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda, Ankica Gudeljević (ministrica civilnih poslova) i Josip Grubeša (ministar pravde) – odbili uz obrazloženje da bi bila nezakonita.

Ministarstvo financija i trezora Bosne i Hercegovine saopćilo je ranije da je dokument okvirnog budžeta za period od 2022. do 2024. godine 23. maja dostavljen generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH u proceduru usvajanja.

(StarMo)