Naslovnica Izdvojeno CIK: Nema izbora ako ne bude novca za 7 dana

CIK: Nema izbora ako ne bude novca za 7 dana

289

Sarajevo — Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) održala je u srijedu sjednicu u Sarajevu na kojoj je ukazano da neće biti lokalnih izbora 15. novembra ukoliko u narednih sedam dana ne bude osiguran novac iz budžeta BiH.

Ovu informaciju za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila je Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar predložio je, a ostali članovi prihvatili, da o tome dopisom obavijeste Vijeće ministara BiH.

„Čekamo sredstva koja nam moraju biti doznačena u narednih sedam dana, inače, izbora na zakazani datum vrlo izvjesno da neće biti“, kazao je Bakalar.

Članica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina zatražila je da se Komisija odredi jasno o tome koji je krajnji rok da novac legne na račun kako bi se dalje moglo nastaviti sa aktivnostima za organizaciju i održavanje lokalnih izbora.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić kazala je, ako novac ne bude na njihovom računu do kraja ovog mjeseca, ne mogu ući u proceduru štampanja glasačkih listića, što znači da oni neće biti spremni do polovine septembra kako bi ih mogli uputiti biračima van BiH.

Zaključak je da, ukoliko ne bude reakcije Vijeća ministara, Centralna izborna komisija (CIK) treba da izađe sa stavom i odlukom kako će postupati dalje.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine 7. maja donijela je Odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora 2020. godine, koji su prvobitno trebali biti održani 4. oktobra, ali su zbog neusvajanja budžeta pomjereni za 15. novembar.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), na sjednici održanoj 21.jula usvojili su Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, ali ne u istom tekstu kako je to uradio Predstavnički dom PSBIH.

S obzirom da Dom naroda PSBIH nije usvojio isti tekst Priјеdlоga zakona o budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu, kao što je usvojen u Predstavničkom domu PSBIH, formirana je komisija za usaglašavanje teksta budžeta i po hitnoj proceduri će se dogovarati zajednički prijedlog budžeta oba doma.

Tekst zakona o državnom budžetu sada je u fazi usaglašavanja, jer da bi bio važeći, odnosno da bi mogao biti objavljen u Službenim novinama BIH, mora biti usvojen identičan tekst zakona u oba doma državnog Parlamenta.

U tom budžetu planirana su i sredstva za sprovođenje lokalnih izbora u BiH u iznosu od 4,2 miliona KM.

(StarMo)