Naslovnica Politika CIK kaznila Konakovića – Prijavila ga SDA

CIK kaznila Konakovića – Prijavila ga SDA

272
Elmedin Konaković

Sarajevo — Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) kaznila je danas sa 1.000 KM politički subjekt Narod i pravda jer je predsjednik ove stranke Elmedin Konaković 15. novembra na dan održavanja lokalnih izbora putem društvene mreže Facebook vršio javno političko oglašavanje i time prekršio izbornu šutnju.

Prigovor CIK-u uputila je Općinska organizacija SDA Novi Grad Sarajevo. CIK je proveo postupak te utvrdio da je prekršena odredba Izbornog zakona BiH.

Također, CIK je kaznio i Nezavisni blok, stranku Senada Šepića, jer je njihov kandidat Admir Mujanović vršio političke aktivnosti putem Facebooka i time prekršio odredbe Izbornog zakona BiH (izborna šutnja). Nezavisni blok je također kažnjen sa 1.000 KM.

CIK je odbio prigovor SNSD-a Trebinje i odgodio raspravu za narednu sjednicu, nakon što je reagirao član CIK-a Suad Arnautović. SNSD je prigovor uložio zbog fotografija koje je objavljivao politički subjekt “Za pravdu i red” lista Nebojša Vukanović, a na kojima se vidi kako članovi SNSD-a na dan izbora dijele pakete sa hranom glasačima kako bi dobili njihove glasove, piše Faktor.

Arnautović je iznio mišljenje da nije time prekršena izborna šutnja, i da ga zbog toga ne treba kažnjavati, već naprotiv, pohvaliti ga ako je to snimio.

(StarMo)