Naslovnica Politika CIK: Kandidati ispunjavaju uslove

CIK: Kandidati ispunjavaju uslove

271

Sarajevo — Kandidati za buduće članove Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kao i zamjenike ministra, ispunjavaju zakonske uslove za izbor, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH.

Za buduće ministre predloženi su Mlađen Božović (Demokratski narodni savez), Sifet Podžić (Demokratska fronta), Fahrudin Radončić (Savez za bolju budućnost), Bisera Turković (Stranka demokratske akcije), a kandidati za zamjenike ministara su Dževad Mahmutović( Stranka demokratske akcije), Nedžad Branković (Stranka demokratske akcije), Nezir Pivić (Stranka demokratske akcije), Hazim Rančić (Stranka demokratske akcije) i Vladimir Mijatović (Socijalistička partija).

U saopštenju se dodaje navodi i da je procedura provjere izvršena na osnovu zahtjeva predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić izjavio je u utorak (17. decembar) da su definisana dva moguća datuma održavanja sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine na kojoj bi trebalo biti imenovano novo Vijeće ministara BiH.

“Da li će to biti 23. ili 30. decembra ne ovisi od nas. Mi smo spremni zakazati hitnu sjednicu za imenovanje Vijeća ministara BiH čim se završe provjere i od mandatara dobijemo prijedlog za imenovanje ministara i zamjenika ministara. Nadamo se da ćemo stići do 23. decembra, a ako to zbog procedure provjera ne bude moguće, onda je naredni termin 30. decembar, do kada ima dovoljno vremena da se završe provjere i da prije nove godine bude imenovano novo Vijeće ministara BiH“, rekao je Zvizdić.

(StarMo)