Naslovnica Mostar CIK je važan za Mostar: Evo i zašto

CIK je važan za Mostar: Evo i zašto

165

Mostar — Svaki put kad se javno sastanu lideri SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović, može se biti sigurno da je u pitanju neki važan dogovor sa ciljem uspostavljanja kontrole nad nekim od bitnih političkih procesa u Bosni i Hercegovini.

Koalicija Dodik-Čović zamišljena je kao politički projekt, kojim se želi ostvariti kontrola nad svim važnijim zbivanjima u BiH, iako su stvarni politički odnosi predstavnika dva naroda u BiH, ali i regiji, zapravo na vrlo niskom nivou.

Radi se o pragmatičnoj interesnoj koaliciji, koja je čvrsto uspostavljena samo sa ciljem ostvarivanja političke kontrole i daljeg minimiziranja institucija Bosne i Hercegovine, ali i entiteta Federacije BiH.

Tokom posljednjeg susreta Dodika i Čovića u Istočnom Sarajevu, važna tema je bilo i funkcionisanje Centralne izborne komisije BiH, koja je nedavno kadrovski osvježena i samim time “iskliznula” iz ruku ovog dvojca. Očigledno liderima SNSD-a i HDZ-a BiH to jako smeta.

To je posebno važno za Dragana Čovića, jer je kontrola nad CIK-om bio još jedan od načina njegovog upravljanja krizom u Federaciji BiH i otvorenim ucjenama bošnjačkog političkog rukovodstva. Da je naišao na razumijevanje svog političkog partnera iz RS-a, svjedoči i izjava Milorada Dodika da neće biti odobrena sredstva za raspisane lokalne izbore u BiH, iako novac postoji. To se nikako ne može nazvati drugačije nego čistom ucjenom.

Kontrola nad CIK-om vrlo je važna za Čovića i zbog njegovog takozvanog “paketa”, preko koga već nekoliko godina ucjenjuje partnere u Federaciji BiH, uslovljavajući raziličite vrste političkih pitanja uspostavom potpunog dogovora baš o svemu i na način kako to samo njemu odgovara. U tim njegovim nastojanjima, izuzetno važna karika je i Grad Mostar, koji Čoviću uz otvorenu asistenciju Dodika, služi za političko potkusurivanje, bez obzira na njegove javne istupe u kojima tvrdi da je spreman pronaći rješenje za najveći grad u Hercegovini.

Čović i Dodik

Uloga CIK-a BiH usto bi mogla biti od ključne važnosti baš po pitanju Mostara, a uvezi sa presudom Evropskog suda za ljudska prava. Naime, ukoliko Parlament BiH do sredine ljeta ne usvoji izmjene Izbornog zakona vezane za Mostar, a što je vrlo vjerovatno, na scenu stupa Ustavni sud BiH, koji je već najavio da će se time pozabaviti.

Kako sada stvari stoje, Ustavni sud bi najvjerovatnije mogao ovlastiti upravo CIK BiH da donese privremeno i prelazno rješenje za održavanje izbora u Mostaru, a na osnovu preporuke Evropskog suda za ljudska prava. Baš zato, Čoviću je kontrola nad CIK-om izuzetno važna, te je “u igru” ponovo uveo svog dugogodišnjeg partnera Milorada Dodika. Dodik je, očekivano, odmah priskočio i pružio podršku, kao što je to uradio u više navrata tokom zadnjih godina.

Rješenje za Mostar za Čovića je vrlo važno i zbog njegovog vlastitog političkog kredibiliteta i više puta pomenutog, spornog “paketa” koga zagovara. “Padne” li odluka CIK-a o Mostaru bez direktnog uplitanja Dragana Čovića i Milorada Dodika preko njima odanih članova, pada i politički “paket” lidera HDZ-a BiH, preko koga on godinama opstruira bilo kakvo rješenje za Mostar i kreira političku krizu neviđenih razmjera u Federaciji BiH.

Dodikova i Čovićeva “galama” oko CIK-a zato se lako može objasniti apetitima u Mostaru, s namjerom da se upravo preko ovog grada pokušaju pronaći rješenja na višim nivoima, entiteta i države. Čović traži “paket”, a Dodik daljnju razgradnju institucija BiH i povratak na tzv. “Izvorni Dejton”.

Razvoj situacije u CIK-u BiH dvojcu Dodik i Čović nikako ne odgovara i baš zato su odlučili da na tom pitanju ponovo “zakuhaju” političke odnose u BiH.

Obzirom da je ovim doveden u pitanje izborni proces, biće vrlo zanimljivo šta će o tome reći i kakav će stav zauzeti vrlo važna diplomatska grupacija, okupljena pod imenom Kvinta.

(StarMo)