Naslovnica BiH CIK: Birački odbori se pokazali kao najslabija karika…

CIK: Birački odbori se pokazali kao najslabija karika…

110

Sarajevo — I za ove Opće izbore u Bosni i Hercegovini održane u nedjelju, 02. oktobra, birački odbori su se pokazali kao najslabija karika u lancu upravljanja izbornim procesom.

Zbog neispunjavanja propisanih obaveza članova biračkih odbora, javnost u BiH još nema uvid u rezultate izbora sa redovnih biračkih mjesta, saopćeno je iz Centralne izborne komisije BiH – prenosi BHT.

Odgovornosti organa za provođenje izbora su jasno precizirane. Za zakonito glasanje i brojanje rezultata na redovnom biračkom mjestu je odgovoran birački odbor, a ako on to ne izvrši odgovornost za pravilno utvrđivanje rezultata je na općinskoj/gradskoj izbornoj komisiji”, kaže se u saopćenju.

Centralna izborna komisija BiH odbacuje svaku kritiku u vezi sa sporom objavom izbornih rezultata, pogotovo od političkih stranaka čiji su predstavnici bili članovi biračkih odbora.

“Trenutno pojedine izborne komisije osnovnih izbornih jedinica u BiH, po naredbi Centralne izborne komisije BiH, otvaraju vreće i pravilno utvrđuju rezultate sa redovnih biračkih mjesta na kojima birački odbor nije zakonito završio posao (pogrešno pakovanje izbornog materijala, pogrešno popunjavanje obrazaca u kojima npr. kandidat ima više glasova od njegove političke stranke i druge matematičke nelogičnosti). U zadnja dva dana Centralna izborna komisija BiH je izdala naredbe o otvaranju vreća sa glasačkim materijalom na oko 1000 biračkih mjesta u više od 60 općina/gradova za različite nivoe vlasti za koje su provedeni izbori. Rok za izvršenje naredbi je večeras do ponoći”, ističu iz Centralne izborne komisije BiH.

Sve dok se ovaj posao ne završi, kako su naveli, Centralna izborna komisija BiH nije u mogućnosti objaviti podatke o rezultatima sa svih redovnih biračkih mjesta.

(StarMo)