Naslovnica Politika CIK bi odgodio lokalne izbore u BiH zbog koronavirusa

CIK bi odgodio lokalne izbore u BiH zbog koronavirusa

464
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine usvojila je zaključak o pokretanju inicijative za donošenje Zakona o dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji će dostaviti Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine kako bi se omogućila odgoda lokalnih izbora u oktobru zbog pandemije korona virusa.

Zbog općepoznate epidemiološke situacije u zemlji povezane sa sprečavanjem širenja pandemije korona virusa i proglašenja stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine umanjen je kapacitet rada institucija, dok je sloboda kretanja građana ograničena, prenosi Fena.

Kako bi raspisivanjem izbora već sljedećeg dana počeli teći rokovi za provođenje izbornih aktivnosti, kao što je prikupljanje potpisa političkih subjekata, jasno je da u datim okolnostima to nije moguće zbog ograničene slobode kretanja i sprečavanja širenja pandemije.

“Navedeno, kao i niz drugih aktivnosti koje bi bilo nemoguće realizirati stvara objektivne i neotklonjive smetnje za provođenje slobodnih izbora u skladu s Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine”, ocijenjeno je u CIK-u.

(StarMo)