Naslovnica Život Cijene nafte rastu, ali ne i potražnja

Cijene nafte rastu, ali ne i potražnja

88

Zagreb — Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošle sedmice, pete zaredom, jer se očekuje daljnje smanjenje proizvodnje, dok bi potražnja za naftom trebala porasti jer mnoge zemlje u svijetu pokreću ekonomske aktivnosti, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela s isporukom u auguru prošle sedmice porasla je 7,7 posto, na 37,84 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 6,7 posto, na 35,49 dolara, prenose hrvatski mediji.

U posljednjih pet sedmica cijene su nafte znatno porasle jer mnoge zemlje ublažavaju restriktivne mjere uvedene radi suzbijanja širenja koronavirusa, pa se privredna aktivnost pokreće, a potražnja za naftom jača.

Nakon oštrog pada u martu i aprilu, zbog paralize ekonomskih aktivnosti uslijed koronakrize, u maju je cijena barela na američkom tržištu skočila 88 posto, što je njen rekordni mjesečni skok, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 40 posto, najviše od marta 1999. godine.

Potražnja za gorivom još je slaba, uprkos ukidanju ograničenja putovanja koja su uvedena u mnogim zemljama kako bi se suzbila pandemija koronavirusa, kažu analitičari.

međutim, smanjuje se proizvodnja na što, među ostalim, ukazuje višemjesečni pad broja aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u.

(StarMo)