Naslovnica Život Cijelu noć o bilion eura

Cijelu noć o bilion eura

505
foto arhiva

Bruxelles — Pregovori o budžetu EU od preko bilion eura u narednih sedam godina trajali su cijele noći, ali se malo zna o tome da li su se lideri 27 članica Unije približili dogovoru.

Na pitanje o stanju pregovora, holandski premijer Mark Rutte odgovorio je kada je noćas napuštao zgradu u Briselu: “Ne znam, moraćemo da sačekamo sutra.”

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel, koji vodi samit, održao je noćas pojedinačne sastanke sa 27 lidera dok su grupe stručnjaka radile na brojevima iza kulisa.

Lideri će se ponovo sastati u 11.00 sati.

Agencija AP prenosi da ostaje da se vidi da li će oni preći sa riječi na djela kada je riječ o političkim ambicijama Evrope, poput borbe protiv klimatskih promjena i razvoja digitalne ekonomije. Istovremeno, oni ne mogu da dozvole da ostave utisak pred domaćom javnosti da se razbacuju novcem poreskih obveznika u vrijeme ograničenog privrednog rasta.

Sa odlaskom Britanije iz EU u budžetu bloka ostala je rupa od oko 75 milijardi eura u periodu od sedam godina.

Najavljeni budžet okvirno iznosi bilion eura, ali je to samo jedan posto ukupnih domaćih prihoda 27 članica. Debata se vodi o raspodjeli 0,3 posto planiranog novca.

Michel je došao na samit sa nacrtom budžeta u iznosu od 1,074 posto ukupnog prihoda zemalja EU. Evropski parlament želi ambicioznih 1,3 posto, a Evropska komisija podržava 1,11 posto, prenose federalna.ba i Srna.

(StarMo)