Naslovnica Region CG zatvara škole, vrtiće, zabranjuje okupljanja…

CG zatvara škole, vrtiće, zabranjuje okupljanja…

316
foto arhiva

Podgorica — Iako u Crnoj Gori do danas nije zabilježen nijedan slučaj zaraze od koronavirusa, vlada je odlučila da na najmanje 15 dana zabrani sva javna okupljanja, zatvori škole i uplovljavanje kruzera i jahti, kao i posjete bolesnicima i zatvorenicima, počev od ponedjeljka, 16. marta.

Potpredsjednik crnogorske vlade Milutin Simović saopštio je da vlada preduzima maksimalne mjere predostrožnosti koje su u njenoj moći da se, kako kaže, što duže odloži pojava koronavirusa u Crnoj Gori.

“Nažalost svjedoci smo da su brojne države zakasnile sa mjerama, što je za rezultat imalo masovno širenje epidemije. Mi ne smijemo napraviti takvu grešku i zato djelujemo”, naveo je Simović ističući da svaka mjera treba da se realizuje do kraja, prenosi Fena, na koju se pozivaju bh. mediji.

Simović je rekao da mjere imaju za cilj da maksimalno odlože pojavu virusa i da se zdravstveni sistem bolje spremi.

“Ne smijemo napraviti grešku kao neke države poput onih gdje je epidemija uzela maha. Zato vjerujem da će sve mjere naići na punu podršku građana jer smo svi na istom zadatku”, rekao je Simović.

Uime crnogorske vlade, Simović je pozvao građane na zajedništvo, a ministar zdravstva Kenan Hrapović objasnio je preduzete mjere prema kojima je zabranjeno slijetanje, odnosno poletanje u i iz Crne Gore svih aviona iz i prema Švajcarskoj.

Takođe, zabranjeno je uplovljavanje svih kruzera i jahti u luke Bar, Budva, Kotor, Porto Montenegro, Risan, Porto Novi i Zelenika do 2. aprila ove godine.

Izdata je zabrana svih okupljanja stanovništva na zatvorenim i otvorenim javnim mjestima (sportski, politički, vjerski, kulturno-umjetnički, privatni i drugi skupovi uključujući i posjete osobama smještenim na bolničko liječenje u zdravstvenim ustanovama, centre socijalne i dječje zaštite ili se nalaze na izdržavanju kazne zatvora).

Počev od ponedjeljka škole, javne i privatne, prekinut će nastavu na 15 dana.

Poslodavcima je naloženo da zaposlenima omoguće obavljanje poslova i radnih zadataka od kuće, u skladu sa prirodom posla, ili da izvrše preraspodjelu radnog vremena jednom od roditelja za dijete mlađe od 11 godina.

Vlada Crne Gore odlučila je da zatvori granične prijelaze prema BiH: Šćepan polje – Hum, na putnom pravcu Plužine – Foča, granični prelaz: Šuče – Vitina, na putnom pravcu Pljevlja – Foča; Albaniji: Grnčar – Baškim, na putnom pravcu Plav – Skadar, Hrvatskoj – Kobila – Vitina, na putnom pravcu Herceg Novi – Vitina – Dubrovnik i za pogranični saobraćaj.

Hrapović je naveo da je zabranjen ulazak u zemlju osobama koja dolaze iz Slovenije, Njemačke, Francuske, Švajcarske i Danske, a zabranjen je i odlazak u te zemlje.

(StarMo)