Naslovnica Izdvojeno CG: Veća izlaznost birača nego prije četiri godine

CG: Veća izlaznost birača nego prije četiri godine

242
foto: RSE

Podgorica — Do 13 sati na parlamentarne izbore u Crnoj Gori odazvalo se 54,1 posto upisanih u birački spisak, saopštio je Centar za monitoring (CEMI) na pres konferenciji.

Kako su naveli, u regionu Podgorice glasalo je 54,5%, u sjevernom regionu glasalo je 48,4 %, a na jugu 57,2 % upisanih birača, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Više od 400 prijava nepravilnosti tokom izbornog procesa je stiglo pravnom timu nevladine posmatračke organizaciji CEMI, što je više nego tokom prethodnih izborih procesa.

Kako je saopštila Maja Bjelić, koordinatorka CEMi-ja, evidentirane su prijave masovnog kršenja pravila o vizuelnoj identifikaciji birača na većem broju biračkih mjesta.

„Povreda se vrši tako što birački odbori ne zahtjevaju skidanje zaštitne maske radi vizuelne identifikacije birača, čime se potencijalno omogućava glasanje sa tuđim identifikacionim dokumentom. Primjećeno je glasno izgovaranje imena i prezimena birača od strane članova biračkih odbora prilikom identifikacije birača“, saopštila je Bjelić.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je objavio da je do 12 sati na biračkim mjestima glasalo 45,3 posto birača ili 244.600 građana sa pravom glasa.

“To je za 15.4 posto više nego na parlamentarnim izborima 2016. godine kada je do 12 sati glasalo 29.9 posto birača”, saopštio je CDT, organizacija koja takođe prati tok izbornog procesa u Crnoj Gori.

(StarMo)