Naslovnica Region CG: Uskraćen boravak i ulazak za 28 stranih državljana

CG: Uskraćen boravak i ulazak za 28 stranih državljana

121
foto: ilustracija

Podgorica — Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) uskratili su boravak i zabranili ulazak u Crnu Goru za 28 stranih državljana koji su, kako navode, radili za interese stranih službi.

“Kroz operaciju koju je sprovela Agencija za nacionalnu bezbjednost predmeta lica su indicirana kao nosioci malignog uticaja sprovedenog za interese stranih službi”, naveli su iz MUP.

Prethodno je iz tužilaštva potvrđeno hapšenje dva crnogorska državljanina, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dvije osobe su uhapšene nakon pretresa stanova koje je policija sprovela na osnovu obavještenja Agencije za nacionalnu bezbjednost, pod sumnjom stvaranja kriminalne organizacije i špijunaža – potvrdio je portparol Specijalnog državnog tužilaštva Vukas Radonjić.

Policija je pretresla stanove po naredbi Višeg suda. Protiv ova dva lica podnijete su krivične prijave Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici. Izviđaj za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i špijunaža je u toku, pred Specijalnim državnim tužilaštvom.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, 29. septembra proglasilo je šest diplomata Ambasade Ruske Federacije akreditovanih u Crnoj Gori personama non grata.

Kako je navedeno u saopštenju objavljenom na twiteru, odluka o njihovom protjerivanju iz Crne Gore je donijeta, zbog aktivnosti “koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima”.

Tokom prethodnih šest mjeseci pod istim obrazloženjem protjerano je šest ruskih diplomata.

Ambasada Rusije u Crnoj Gori je na čitav događaj odgovorila zatvaranjem Konzularnog odjeljenja Ambasade na neodređeno vrijeme.

(StarMo)