Naslovnica Region CG: “Terorističke prijetnje” lidera prosrpske stranke

CG: “Terorističke prijetnje” lidera prosrpske stranke

198
Andrija Mandić

Podgorica — Episkop Srpske pravoslavne crkve Joanikije i još osmero svećenika te vjerske organizacije pušteni su u subotu rano ujutru iz policijskog pritvora, pola sata prije nego što im je isteklo 72-satno tužilačko zadržavanje.

Oni su uhapšeni nakon što su u utorak u Nikšiću organizirali litiju kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada vjernika čime su prekršili mjeru zabrane okupljanja zbog epidemije koronavirusa.

Veliki broj vjernika čekao je u petak navečer na ulicama više crnogorskih gradova odluku osnovnog tužilaštva u Nikšiću, koje je vijećalo hoće li osloboditi svećenike ili će im produžiti pritvor. Episkopa i svećenike građani su dočekali skandirajući “Ne damo svetinje” i “Ne damo te vladiko”, ali i sa cvijećem i bakljama, prenose bh. mediji.

Dan nakon njihovog hapšenja došlo je do sukoba vjernika i crnogorske policije koja je koristila suzavac i šok bombe kako bi razbila proteste u Pljevljima i Nikšiću. Također, jedan od čelnika prosrpskog Demokratskog fronta Andrija Mandić zaprijetio da će se u Crnoj Gori “oblačiti uniforme” ako episkopu i svećenicima bude produžen pritvor.

Stranke u crnogorskoj vlasti ocijenile su takav stav Mandića, koji je nepravosnažno osuđen na pet godina zatvora zbog organizacije pokušaja državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine, kao njegovu manipulaciju građanima koje svjesno huška na nasilje.

“Mandićeva izjava kojom po zna koji put priziva građanski rat u Crnoj Gori sramotna je, neodgovorna i očekivana. Njegove riječi su kontinuitet njegovog političkog djelovanja i terorističkih prijetnji u kojima on, kao i obično, ne pita za cijenu tuđih života”, saopćeno je iz vladajuće Demokratske partije socijalista.

I opozicioni i građanski nastrojeni SDP i URA osudili su ratnohuškačku retoriku Demokratskog fronta, poručivši im da dobijanje nekoliko mandata u parlamentu nije vrijedno pokušaja destabiliziranja Crne Gore.

Crnogorski premijer Duško Marković ranije je u obraćanju javnosti, nakon sukoba policije i demonstranata, rekao kako se radi o „jednoj gruboj političkoj destrukciji usmjerenoj protiv države i njenih institucija“, te je ustvrdio da je „Crna Gora izložena brutalnom napadu“.

(StarMo)