Naslovnica Izdvojeno CG: Svećenici SPC okupili se ispred Skupštine

CG: Svećenici SPC okupili se ispred Skupštine

427
foto: RSE

Podgorica — Nekoliko stotina sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, među kojima su bili episkopi, monasi i vjernici okupili su se jutros u 9 sati ispred sjedišta Skupštine Crne Gore, gdje su još jednom ponovili zahtjev Vladi Crne Gore da povuče iz procedure predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Skup sveštenika i vjernika SPC je održan uoči sjednice parlamenta na kojoj će početi rasprava o Zakonu koji govori o pravnom i imovinskom statusu vjerskih zajednica u Crnoj Gori, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Mitropolit SPC Amfilohije je poručio poslanicima crnogorskog parlamenta da ne dozvole sebi da neko izmanipuliše njihovim odlukama:

“Da poslanici ne dozvole da se primjeni Zakon koji predstavlja poricanje sveukupnog zakonodavstva moderne Evrope i Amerike. Ako Crna Gora želi da se zaista ugradi u evropsku zajednicu, onda to ne mogu činiti bezakonjem i prihvatanjem bezakonja u odnosu na crkvu Hristovu koja u ovakvoj organizaciji postoji 800 godina. Progoniti one koji ugrađuju svoj život u svetinje može samo neko ko je izgubio razum, savjest i radi svojih privatnih, ličnih interesa i svoje vlasti pokušava da stvara i gradi budućnost Crne Gore”.

Posebnu poruku je mitropolit Amfilohije poslao poslanicima koji dolaze iz redova islamske i rimokatoličke vjerske zajednice, da ne podrže Zakon koji je protiv kako SPC tako i protiv ostalih vjerskih zajednica.

Prethodno je pred sjedištem Skupštine pročitan proglas SPC u Crnoj Gori sa nedavnog Sabora u Nikšiću u kojem se crnogorska vlast optužuje da “priprema pljačku crkvene imovine”, proklamuje “odbrana crkve po svaku cijenu” i upućuje kletva prema onima koji će usvojiti ili sprovoditi Zakon.

Skup je prošao uz pojačano prisustvo policije oko zgrade Skupštine, ispred koje je bila postavljena zaštitna ograda. Poslije održanih govora, sveštenici i monasi su se vratili u hram Hristovog vaskrsenja.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)