Naslovnica Region CG: Stranke Albanaca i Bošnjaka nisu za saradnju sa pobjednicima

CG: Stranke Albanaca i Bošnjaka nisu za saradnju sa pobjednicima

157

Podgorica — Nacionalne stranke Bošnjaka i Albanaca su rezervisane u odnosu na saradnju sa potencijalnom novom vladajućom koalicijom u Crnoj Gori, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Jedan od razloga je što manjinske stranke još nisu dobile formalni poziv za eventualno učešće u budućoj vlasti, potom činjenica da je program buduće Vlade još uvijek nepoznat. I najvažniji da, među strankama koje će činiti parlamentarnu većinu ima političkih subjekata čija ideologija, predstavnike nacionalnih manjina podsjeća na devedesete godine, podsjeća RSE.

Tri ideološki raznorodne opozicione koalicije osvojile su 41 mandat čime imaju tijesnu natpolovičnu većinu u budućem sastavu parlamenta.

Građanski pokret “Crno na bijelo” na čelu sa Ujedinjenom reformskom akcijom Dritana Abazovića ima četiri mandata, koalicija “Za budućnost Crne Gore” čija je okosnica prosrpski i proruski Demokratski front 27, a građanska lista “Mir je naša nacija” na čelu sa Demokratama Alekse Bečića 10 mjesta.

Od 81 parlamentarnog mjesta, Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića osvojila je 30 mandata, a njihov koalicioni partner Socijaldemokrate tri. Opoziciona Socijaldemokratska partija, koja je do prije pet godina bila Đukanovićev koalicioni partner dva mandata.

Partije manjinskih naroda osvojile su ukupno 5 mandata. Dvije albanske koalicije: jednu koju predvode Mehmed Zenka i Fatmir Đeka i drugu koju predvode Genci Nimanbegu(Forca) i Nik Đeljošaj (Albanska alternativa), osvojile su po jedan, dok je Bošnjačka stranka osvojila tri mandata.

Tročlana koalicija, koja će činiti novu parlamentarnu većinu je Sporazumom o principima buduće vlasti koji je potpisala 9. septembra navela da će manjinskim strankama omogućiti učešće u Vladi, bez obzira imaju li parlamentarni status ili ne. Lideri ovih koalicija Dritan Abazović, Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić te pozive su uputili i tokom više javnih obraćanja.

Rezervu prema potencijalnom ulasku u buduću vlast u Crnoj Gori ima Mehmed Zenka iz Demokratske unije Albanaca koji je zajedno sa Demokratskom partijom Fatmira Đeke formirao koaliciju pod nazivom ‘Jednoglasno’.

Zenka kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su spremni da podrže vlast građanskih partija, a ne one stranke koje žele povratak u prošlost:

“Svjedoci smo naročito posljednjih godinu dana ikonografije koja podsjeća na vremena devedesetih godina, koje svi želimo da zaboravimo. Neki politički subjekti i dalje ne razmišljaju o budućnosti već o nekim retrogradnim idejama koje bi nas vratile unazad i negirali sve što smo postigli u posljednjih trideset godina. Naša koalicija je spremna da podrži građanske partije, ali postoje partije koje se dijametralno razlikuju u programima, načelima i smjernicama. I apsolutno ne vidimo mjesto da učestvujemo u tako nečemu, jer bi time negirali sebe i sve za šta smo se borili i postigli”, kaže Zenka najavljujući da će ta koalicija nastaviti svoje političko djelovanje iz opozicije sa starim partnerima pokušavajući da sačuva postignute vrijednosti.

Komentarišući činjenicu da je, trojna koalicija više puta preko medija pozivala bošnjačku i albanske nacionalne partije da se pridruže većinskoj koaliciji Genci Nimanbegu iz Force za RSE kaže da ti načelni pozivi trojne koalicije nisu potvrđeni formalnim pozivom za pregovaranje.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)