Naslovnica Region CG: Stigla američka oklopna vozila

CG: Stigla američka oklopna vozila

277
foto: RSE

Podgorica — Prvih pet američkih lako-oklopnih taktičkih vozila marke Oshkosh namijenjenih Vojsci Crne Gore stiglo je u Crnu Goru, a naredne sedmice će stići još 15 vozila, najavljeno je na njihovoj prezentaciji u kasarni u Danilovgradu.

Američka ambasadorka u Podgorici Judy Rising Reinke naglasila je da je Crna Gora prva evropska zemlja koja će koristiti lako-oklopna taktička vozila Oshkosh.

„Sjedinjene Američke Države imaju privilegiju što na Crnu Goru mogu računati kao na prijatelja, partnera i saveznika. SAD će nepokolebljivo nastaviti sa pružanjem podrške Crnoj Gori na njenom putu ka Zapadu, čiji je ključni sastavni dio članstvo u NATO savezu“, istakla je ambasadorica, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ministar odbrane Predrag Bošković najavio je da će do kraja 2023. crnogorska Vojska imati 67 takvih vozila, što će omogućiti da dvije pješadijske čete budu moderno opremljene.

„Vojska će imati zaštitne sposobnosti što će omogućiti našim jedinicima da vježbaju, obučavaju se, a kasnije učestvuju u misijama bez korištenja logistike drugih zemalja“, naveo je Bošković.

U oktobru 2019. Rising Reinke i Bošković su potpisali ugovor za nabavku 67 lako-oklopnih vozila vrijedan više od 36 miliona dolara.

(StarMo)