Naslovnica Izdvojeno CG: “Stavljena tačka na sporna pitanja”

CG: “Stavljena tačka na sporna pitanja”

286

Podgorica — Sporazum koji su u srijedu potpisali lideri buduće vlasti u Crnoj Gori trebao bi otkloniti svaku zabrinutost međunarodne zajednice i regiona o tome kakav će biti strateški, vanjskopolitički kurs Crne Gore u budućem periodu, kaže direktor Instituta alternativa Stevo Muk dodajući da je poslata još jedna važna poruka:

„Mislim da su poslate dvije dobre i vrlo ohrabrujuće poruke – jedna u vezi sa vanjskopolitičkim prioritetima i odnosima prema državama regiona, i druga koja ima tu unutrašnju i spoljašnju komponentu, o borbi buduće vlasti protiv korupcije i organizovanog kriminala što je od presudnog značaja za proces evropskih integracija“, ističe Muk u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE), ocjenjujući da je poptisani sporazum „mjera kompromisa u ideološki raznorodnoj koaliciji“.

Lideri tri opozicione liste, koje su osvojile većinu na parlamentarnim izborima održanim 30. augusta, predstavili su na konferenciji za medije 9. septembra principe na kojima će počivati buduća vlast, a koji podrazumijevaju saradnju sa NATO savezom, nastavak integracija u Evropsku uniju (EU), neupitnost priznanja Kosova i koji isključuju izmjene crnogorskih državnih simbola.

Lider koalicije Mir je naša nacija Aleksa Bečić kazao je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja sporazuma da je taj dokument potvrda da će nova vlast biti proevropska, prozapadna, procrnogorska i prograđanska, usmjerena ka budućnosti, a ne prošlosti:

„Nema promjene već samo jačanja vanjskopolitičkog puta Crne Gore. Mi smo kao slobodni ljudi, koji imaju čiste ruke, odlučni da pobijedimo organizovani kriminal, da sprovedemo reforme i garant jačanja euroatlantskog i evropskog puta“, naveo je Bečić na konferenciji za novinare.

Dritan Abazović iz koalicije Crno na bijelo istakao je da se sporazumom stavlja tačka na identitetska pitanja oko kojih je najviše bilo nedoumica u percepciji međunarodnih partnera:

„Stavljena je tačka na ta pitanja koja su dijelila društvo. Buduća vlada mora pod hitno da se posveti ekonomskom stanju u državi. Čekaju nas veliki ekonomski izazovi, nagomilani problemi, prazna kasa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ova vlada ima zadatak da se posveti tim pitanjima“, kaže Abazović.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)