Naslovnica Region CG: Sporni Zakon o slobodi vjere je “u skladu sa Ustavom”

CG: Sporni Zakon o slobodi vjere je “u skladu sa Ustavom”

390
foto: Flickr - ilustracija

Podgorica — Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore podržao je Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Poslanici vladajuće većine koju predvodi Demokratska partija socijalista (DPS) glasali su za to da je zakon u skladu sa Ustavom i da Skupština treba da ga usvoji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Članovi Odbora iz opozicionog (prosrpskog, op. starmo) Demokratskog fronta Veljko Vasiljević i Milun Zogović glasali su protiv.

Potpredsjednik crnogorske Vlade Zoran Pažin kazao je na sjednici da ne postoji odredba u Zakonu o slobododi vjeroispovjesti, koja bilo koju vjersku zajednicu stavlja u podređen položaj, već je isti za sve.

Poslanik Demokratskog fronta Milun Zogović, međutim smatra da Prijedlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti mora biti temeljno prerađen, pa je jedino rješenje da bude vraćen predlagaču na doradu.

Nekoliko stotina svećenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, među kojima su bili episkopi, monasi i vjernici okupili su se jutros u 9 sati ispred sjedišta Skupštine Crne Gore, gdje su još jednom ponovili zahtjev Vladi Crne Gore da povuče iz procedure prijedlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Skup sveštenika i vjernika SPC je održan uoči sjednice parlamenta na kojoj će početi rasprava o Zakonu koji govori o pravnom i imovinskom statusu vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

(StarMo)