Naslovnica Region CG: Sabor u organizaciji SPC protekao bez incidenata

CG: Sabor u organizaciji SPC protekao bez incidenata

381
foto: RTCG

Nikšić — U Sabornom hramu u Nikšiću bez incidenata je održan sabor koji je organizovala Mitropolija Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori u znak protesta Vladinom Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom statusu vjerskih zajednica, javio je Radio Slobodna Evropa.

Mitropolija SPC je sa sabora poručila Vladi da povuče taj prijedlog zakona.

“Danas u Crnoj Gori vlast hoće da na mjesto Boga postavi sebe i partijsku državu. Danas u Crnoj Gori država ne dopušta ustavom zagarantovanu slobodu vjere, naročito pravoslavnoj crkvi”, navedeno je u proglasu, koji je na saboru pročitao episkop dioklijski Metodije, a za Vladin Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ocijenjeno je da je to “zakon protiv pravoslavlja”.

Mitropolit SPC Amfilohije prije čitanja proglasa je kazao da je “grupa bogataša, koji su opljačkali Crnu Goru i njena preduzeća”, odlučili da “sada opljačkaju hramove”.

Prema procjenama Uprave policije Crne Gore, saboru u Nikšiću je prisustvovalo oko 6.000 ljudi. Prema podacima koji su dostavljeni Savjetu za građansku kontrolu policije, na “saboru se okupilo oko 7.000 hiljada građana”.

Neposredan povod za sabor je vladin Prijedlog zakona o crkvenoj imovini koji je za SPC neprihvatljiv zbog odredbe po kojoj će svi vjerski objekti, koji su bili imovina države prije 1918. godine, a koji kasnije nijesu prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina.

Uoči sabora iz Mitropolije SPC poručili su da će svim pravnim sredstvima spriječiti usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Predstojeća skupštinska rasprava o Vladinom Prijedlogu Zakona o crkvenoj imovini na crnogorskoj političkoj sceni podigla je političke tenzije pa je tokom skupštinske rasprave došlo je do verbalnih prijetnji koje je iznio dio poslanika opozicionih prosrpskih partija, koje, kao i SPC, tvrde da prijedlogom Zakona o vjerskim zajednicama Vlada želi oteti imovinu SPC.

Iz skupštinskih klupa prethodnih dana iz redova opozicionog Demokratskog fronta (DF) stigle su izjave da su spremni da se samozapale ukoliko dođe do usvajanja spornog zakona.

Komentarišući izjave opozicionih posanika DF predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da odgovor države mora biti jasan.

“Ja nerado odgovoram logikom snage i logikom sile, ali mislim da o svim pitanjima, pa i onim važnim oko kojih se drastično razlikujemo da je moguće tolerantno razgovarati. Ali, kada vas dovedu u situaciju da morate odgovoriti na njihove argumente onda želim da kažem da se vara svako pojedinačno ili bilo koja institucija da može pobijediti bilo koju državu, ukljućujući i državu Crnu Goru”, poručio je Đukanović na Televiziji Crne Gore.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)