Naslovnica Region CG: protesti protiv SPC

CG: protesti protiv SPC

634
foto: RSE

Cetinje — U crnogorskoj prijestonici, Cetinju, u srijedu je održan skup protivnika aktuelnih litija i molebana u organizaciji Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, koji su prethodno najavili da će sličnu protestnu litiju organizovati i u tom gradu.

Skup koji je trajao oko pola sata, protekao je mirno, a kako je saopšteno, poslata je poruka da je na Cetinje dobrodošao svako ko nema namjeru da narušava mir i spokoj građana Cetinja i Crne Gore.

Uz crnogorske državne zastave, povike “Živjela Crna Gora”, pjesmu “Branićemo ovih dana Crnu Goru od dušmana” i zvuke sirena automobila, oko par hiljada građana Cetinja je prošetalo kroz taj grad, protiveći se namjeri SPC da i u prijestonici održi moleban i litiju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Takođe, nakon najave da će biti održana litija na Cetinju, društvenim mrežama se proširio transparent nepoznatih autora, sa porukom, da “na Cetinju neće biti šetnje”, kojim je upućen poziv građanima da dođu na skup protivnika SPC protesta.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je u međuvremenu obavjestila vjernike da je otkazala litiju planiranu za četvrtak 23. januar, na osnovu sugestija Uprave policije Crne Gore.

“Argumentacija policije je bila, da je u posjedu informacija da bi u toku litije moglo doći do ozbiljnog narušavanja reda i mira i da bi za litiju morale biti angažovane brojne policijske snage”, saopšteno je iz Mitropolije SPC u kojem se dodaje:

“Kako se ne bi doprinosilo mržnji među braćom… litija na Cetinju zasad neće biti održavana”.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)