Naslovnica Region CG: Prosrpska stranka prijeti, blokirani gradovi

CG: Prosrpska stranka prijeti, blokirani gradovi

436
Zasjedanje Skupštine CG; foto: RSE

Podgorica — Rasprava u crnogorskom parlamentu o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti okončana je u četvrtak oko 20 sati. U završnoj riječi, predsjednik Vlade Duško Marković je upozorio poslanike opozicionog Demokratskog fronta da ne prijete i odbacio prijetnje kao nedostojne, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prethodno je lider Demokratskog fronta Andrija Mandić ponudio Skupštini dodatne amandmane koju je podnijela mitropolija SPC u Crnoj Gori, a o čemu će se prije glasanja izjasniti nadležni odbori. Mandić je iznio nove prijetnje koje se odnose na potencijalno izazivanje bezbjednosne krize u Crnoj Gori, a poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović uputio je, pred kraj skupštinske rasprave, upozorenje Vladi i poslanicima da neće dozvoliti da se izglasa Zakon o slobodi vjeroispovijesti:

„Nemojte ovo da radite, klub Demokratskog fronta vam neće dozvoliti da se ovo izglasa u Skupštini Crne Gore po cijenu rata među nama. Fizički vam nećemo dozvoliti čin glasanja, nego ćete morati da nas pobijete ili pohapsite i da nas izvedete odavde i neka gleda onaj narod koji blokira Crnu Goru“.

Crnogorski mediji javljaju da su grupe građana blokirale više ulaza u crnogorske gradove zbog predstojećeg usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Radiju Slobodna Evropa iz Uprave policije nisu potvrdili postojanje blokada.

Prema medijskim izvještajima, blokade su postavljene na kružnom toku u Budvi, Zeti, magistralnom putu Bijelo Polje-Mojkovac, mostu na Đurđevića Tari i magistralnom putu u Zelenici kod Herceg Novog. U Skupštini su poslanici Demokratskog fronta objavili da je policija uhapsila jedan broj demonstranata koji su blokirali puteve.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)