Naslovnica Region CG: Prosrpska koalicija pobijedila u Nikšiću

CG: Prosrpska koalicija pobijedila u Nikšiću

237
foto: RSE

Nikšić — Vlast u Nikšiću, drugom po veličini gradu u Crnoj Gori, formiraće snage koje su pobijedile na parlamentarnim izborima u augustu 2020. godine, kada je smijenjena trodecenijska vlast Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, javio je Radio Slobodna Evropa.

Iako je DPS na lokalnim izborima u Nikšiću 14. marta, prema preliminarnim rezultatima, pojedinačno osvojio najveći broj glasova, lider drugoplasirane koalicije na čelu sa Demokratskim frontom (DF) Andrija Mandić najavio je formiranje vlasti sa Demokratama Alekse Bečića.

Takav scenario je već ostvaren na državnom nivou, nakon poslednjih parlamentarnih izbora. Naime, iako je na tim izborima DPS imao najveći broj mandata, usljed nemogućnosti da formira vlast, formirale su je koalicije predvođene DF-om i Demokratama Alekse Bečića, uz pomoć Grđanskog pokreta URA Dritana Abazovića.

Prema preliminarnim rezultatima nevladinog Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), a na osnovu 100 posto obrađenog biračkog tijela, koalicija predvođena DPS-om osvojila je 18 mandata na lokalnim izborima u Nikšiću.

Koalicija ‘Za budućnost Nikšića’, na čelu sa Demokratskim frontom osvojila je 11 mandata a koalicija ‘Mir je naša nacija’ Demokrata Alekse Bečića i pokreta ‘Ne damo Nikšić’, bliskog premijeru Zdravku Krivokapiću, 10 mandata.

Nikšićki lokalni parlament ima 41 odbornika, što znači da je za formiranje vlasti potreban 21 mandat.

Građanski pokret URA Dritana Abazovića osvojio je jedan mandat koliko i Narodni pokret biznismena Miodraga Davidovića, dok je Socijaldemokratska partija ostala ispod cenzusa.

I na ovim izborima ostvarena je visoka izlaznost od preko 80 posto, objavio je RSE.

(StarMo)