Naslovnica Politika CG: Poziv Abazoviću da podrži manjinsku vladu

CG: Poziv Abazoviću da podrži manjinsku vladu

246
Dritan Abazović, foto: RSE

Podgorica — Prosrpska partija u Crnoj Gori Demokratski front (DF) je pozvao Ujedinjenu reformsku akciju (URA) Dritana Abazovića da odustane od, kako su naveli, megalomanskih zahtjeva u procesu formiranja nove Vlade ili da podrže manjinsku vladu DF, Demokrata i ostalih manjih konstituenata iz pobjedničkih koalicija na izborima 30. augusta.

“Ukoliko lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović ne može da kontroliše jastrebove u svojim redovima, onda mu kao nesumnjivom borcu protiv režima ostaje samo jedna opcija – da podrži manjinsku vladu ostalih 37 poslanika opozicije”, saopštio je u petak Slaven Radunović, predsjednik kluba poslanika DF, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Na parlamentarnim izborima 30. augusta je tročlana koalicija osvojila tijesnu većinu sa 41 mandatom od ukupno 81 poslaničkih mjesta. “Za budućnost Crne Gore” na čelu sa DF je osvojila 27, “Mir je naša nacija” Demokrata Alekse Bečića 10, a koalicija “Crno na bijelo” koju predvodi URA Dritana Abazovića ima četiri mandata. Nova parlamentarna većina je izabrala Aleksu Bečića za predsjednika Skupštine, a Zdravka Krivokapića – nosioca liste koalicije na čelu sa DF – predložila za mandatara.

“S obzirom da stranke okupljene u koalicijama ‘Mir je naša nacija’ i ‘Za budućnost Crne Gore’ nikoga ne ucjenjuju, ne kadriraju u tuđem dvorištu, ali ne dozvoljavaju da ni drugi to rade u njihovom, ostaje da se onaj koji ima četiri poslanika, a prohtjeve kao da ih ima 34, skloni u stranu i pruži priliku ostalima, spremnijima da u najkraćem roku počiste Veljovićeve (Veselin Veljović, direktor Uprave policije) ‘za keš spremne’ patriote i korumpirane kadrove u Tužilaštvu i Sudstvu, koji drže Crnu Goru kao taoca Mila Đukanovića”, navodi Radunović.

Čelnik DF-a dodaje i da je potpisani Sporazum sve strane obavezao da nova vlada i parlamentarna većina neće problematizovati pitanja koja se tiču međunarodnog kursa i obaveza Crne Gore, kao ni otvorena identitetska pitanja.

“Nažalost, i pored potpisanog sporazuma, djelovi pobjedničkog tima žele da promijene izbornu volju građana i ucjenama eliminišu iz vlasti glavnog kontributora pobjede, srpski narod i njegove predstavnike” rekao je Radunović izražavajući nadu da će URA odustati od, kako smatra, megalomanskih zahtjeva.

Nakon što je 23. septembra za mandatara predložen lider koalicije ‘Za budućnost Crne Gore’ Zdravko Krivokapić, traju pregovori o novoj Vladi, za koju je predsjednik građanskog pokreta URA Dritan Abazović u više navrata kazao da treba biti ekspertska.

Glavni odbor URA-e je 19. septembra saopštio da za kadrovska rješenja postoji samo jedno načelo, a to je da ljudi koji svojom pojavom i djelovanjem dijele Crnu Goru i izazivaju negativnu emociju kod izvjesnog broja građana ne mogu dobiti resore u novoj vladi.

U DF-u, koji je najjači činilac koalicije ‘Za budućnost Crne Gore’, smatraju da se Vladini resori moraju podijeliti shodno broju osvojenih mandata koalicija nove parlamentarne većine.

(StarMo)