Naslovnica Region CG potpisuje ugovor sa SPC

CG potpisuje ugovor sa SPC

283

Beograd — Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimir Leposavić izjavio je da je Srpska pravoslavne crkva (SPC) jedina tradicionalna crkva, odnosno vjerska zajednica, s kojom ta država nije prethodno sklopila temeljni ugovor o saradnji, ali da će se “uskoro otkloniti i ta diskriminacija”.

“Ministarsto pravde, ljudskih i manjinskih prava, zajedno s pravnim ekspertima i predstavnicima Crkve, uspješno je obavilo dijalog i usaglasilo tekst budućeg sporazuma, pa su sada stvoreni svi uslovi da se ovaj sporazum potpiše”, rekao je Leposavić, prenijeli su bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu.

Prema njegovim riječima, imao je čast i posebno zadovoljstvo da učestvuje u tom dijalogu “jer su legitimna prava Crkve bila polazna osnova”.

Kako je naveo, predstavnici ministarstva i Vlade Crne Gore prekinuli su praksu ucjenjivanja Crkve, brinući prvenstveno o tome da temeljni ugovor bude u skladu s Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore.

“To je ujedno i najbolji primjer sekularnosti i načela odvojenosti crkve i države, koje se zasnivana razumijevanju i saradnji”, dodao je Leposavić, prenosi Beta.

(StarMo)