Naslovnica Region CG: Policija onemogućila “autolitije”

CG: Policija onemogućila “autolitije”

277
foto: RSE

Podgorica — Crnogorska policija je tokom nedjelje popodne blokirala više magistralnih prilaza Podogorici, kako bi onemogućila ulazak takozvanih autolitija koje su se uputile iz više gradova i naselja u glavnom gradu Crne Gore.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori niti jedna druga organizacija se nisu identifikovali kao organizatori autolitija. Autolitije su postale uobičajen način protesta vjernika SPC, koje se održavaju nedjeljom u više gradova, kao protest protiv donešenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u vrijeme kada su zabranjena javna okupljanja zbog opasnosti od zaraze korona virusom, javlja Radio Slobodna Evropa.

Uprava policije je potvrdila da su njeni pripadnici spriječili organizovane dolaske građana iz više crnogorskih gradova u Podgoricu, a razlog onemogućavanja dolaska je „sprečavanje širenja korona virusa u skladu sa mjerama i naredbama Ministarstva zdravlja“.

Uprave policije navodi da je u toku je dokumentovanje svih počinilaca krivičnih djela i prekršaja.

„Na putnom pravcu Kolašin – Podgorica, tačnije u mjestu Bioče, aktivisti koalicije ‘Za Budućnost Crne Gore’ (koji predvodi opozicioni Demokratski front, prim. RSE) su se zatekli sa grupom građana kojoj je onemogućen ulazak u Podgoricu. Aktivistima ove kolacije je saopšteno da mogu da nastave sa kretanjem, ali su oni odbili i odlučili su da se solidarišu sa građanima koji su se nalazili na toj lokaciji“, navodi se u saopštenju.

Iz pravca Nikšića, policija je blokirala magistralu kod tunela Budoš gdje se formirala kilometarska kolona. Kako je javio reporter Radija Slobodna Evropa (RSE), nezvanično je rečeno da saobraćaj neće biti pušten do 23 sata.

Ispred policije se nalaze vjernici i opozicioni aktivisti koji su sa srpskim i crkvenim zastavama krenuli u Podgoricu, pred Hram Hristovog Vaskrsenja.

Takođe je policija blokirala magistralni put ka Podgorici iz pravca Bara.

(StarMo)