Naslovnica Region CG: Opozicija se dogovorila

CG: Opozicija se dogovorila

333
foto: RSE

Podgorica — Na sastanaku opozicionih lidera koalicija, “Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“, Zdravka Krivokapića, Alekse Bečića i Dritana Abazovića, koje su osvojile većinu u crnogorskom parlamentu na izborima 30. augusta, dogovoreni su principi na kojima ce počivati buduća vlast.

Prvi princip koji je usaglašen jeste da će “nova, demokratska vlast, odgovorno sprovoditi sve međunarodno preuzete obaveze”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Drugo, da će nova demokratska vlast realizovati sve neophodne reforme kako bi Crna Gora u najkraćem mogućem roku pristupila Evropskoj uniji.

Treće, da će nova vlast, biti ekspertska, konstituisana od kadrova koji su stručnjaci iz konkretnih oblasti bez obzira na njihovu političku, vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu osobenost.

Zatim, “nova vlast će u potpunosti biti posvećena poštovanju Ustava i primjeni zakona, uz izmjene, dopune i reviziju svih diskriminatorskih zakonskih i podzakonskih akata, uključujući i Zakon o slobodi vjeroispovijesti”, navodi se u saopštenju.

Inače, ovaj Zakon, usvojen krajem 2019. godine, izazvao je otvoreni sukob između državnih institucija i Srpske pravoslavne crkve.

Najsporniji dio Zakona, čije izmjene SPC traži, odnosi se na imovinu vjerskih zajednica. Naime, usvojenim zakonom je propisano “da će svi vjerski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a bili su imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine i koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina”.

(StarMo)