Naslovnica Region CG: Odgođen početak nastave

CG: Odgođen početak nastave

235

Podgorica — Početak školske godine u Crnoj Gori odgođen je za 1. oktobar, zbog procjene zdravstvenih vlasti da regularan početak školske godine nosi rizik po zdravlje djece, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

„Odluka o odgađanju odnosi se na škole i vrtiće, a u narednim danima će Institut za javno zdravlje i predstavnici sistema obrazovanja definisati jasne preporuke na osnovu kojih će detaljno biti objašnjen način organizacije nastave u školama i vrtićima, kada za to dođe vrijeme“, najavljuju iz Ministarstva prosvjete, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ta odluka donijeta je na preporuku Instituta za javno zdravlje, zbog neizvjesnog razvoja epidemiološke situacije koja je, kako poručuju, iako pod kotrolom, i dalje složena.

Pojašnjava se da će se dok traje prekid vaspitno-obrazovnog rada, primjenjivati ranije utvrđena mjera o plaćenom odsustvu sa rada jednom od roditelja/staratelja/usvojitelja/hranitelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina, sa izuzetkom zaposlenih u onim djelatnostima čiji je rad Nacionalno koordinaciono tijelo procijenilo neophodnim u ovom periodu.

U Crnoj Gori su, zbog virusa korona, 16. marta zatvorene sve obrazovne ustanove.

Predškolske ustanove su počeke sa radom 4. juna ali su, nakon pogoršanja epidemiološke situacije, od 1. jula ponovo zatvorene.

(StarMo)